Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Arvio: Tampereen talous jää tänä vuonna yli 17 miljoonaa ennustetusta – suurin syy lastensuojelun ostopalvelu

Vuoden 2021 ensimmäisen talousennusteen mukaan Tampereen kaupungin kuluva vuosi olisi jäämässä 31,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mikä on yli 17 miljoonaa suunniteltua enemmän.

Suurimmat syyt ennustetun alijäämän kasvamiseen ovat lastensuojelun ja vammaispalvelujen tarpeen kasvu. Lastensuojelun ostopalvelujen arvioidaan ylittyvän tänä vuonna 10 miljoonalla ja vammaispalvelujen 3,5 miljoonalla eurolla. Kokonaisuudessaan sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset ovat 16 miljoonaa euroa ennakoitua enemmän.

Koronapandemia on vaikuttanut myös joukkoliikenteeseen sekä sivistys- ja kulttuuripalveluihin. Joukkoliikenteen matkustajamäärien lasku ja kulttuuripalvelujen lipputulojen väheneminen ovat osaltaan vaikuttaneet 3,7 miljoonan euron ylitykseen sekä sivistys- ja kulttuuripalvelujen 2,5 miljoonan euron ylitykseen. Toimintakatteen ennustetaan toteutuvan 21 miljoonaa euroa budjetoitua heikompana.

Kaupungin verorahoituksen arvioidaan vähenevän 1,2 prosenttia (16,6 milj. euroa) vuodesta 2020. Syynä on valtionosuuksien pieneneminen 10,1 prosentilla (40 milj. eurolla) valtion maksamien koronatukien vähenemisen vuoksi. Valtionosuusien kokonaismääräksi arvioidaan 354,6 miljoonaa euroa.

Verotulojen arvioidaan kasvavan 2,3 prosenttia (23,4 milj. euroa) ja koko vuoden verotulojen kokonaiskertymäksi arvioidaan 1 058,7 miljoonaa euroa. Kunnallisverotulojen kasvuksi ennustetaan 0,9 prosenttia (7,8 milj. euroa). Yhteisöverokertymän osalta vuoden arvio tarkentuu kesäkuussa, kun ensimmäiset ennakkotiedot verovuodesta 2020 julkaistaan.

Kaupunginhallitus käsitteli talousennustetta maanantaina.

Tämän vuoden talousarvioon tullaan tekemään joitakin muutoksia, joita kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan 31. toukokuuta. Valtuusto päättää muutoksista 14. kesäkuuta.