Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äitienpäivä näkyy tamperelaisilla hautausmailla monin eri tavoin: luvassa myös keskusteluapua – "Siihen liittyy myös surua ja kaipausta..."

Äitienpäiväruusut ja kevätkukat kaunistavat hautausmaita Tampereella jälleen sunnuntaina. Toukokuun toinen viikonloppu on yksi vuoden suosituimmista vierailupäivistä hautausmaalla, kertoo hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen Tampereen seurakunnista tiedotteessa.

– Meillä käy tuhansia ihmisiä äitienpäiväviikonloppuna omaistensa haudoilla muistelemassa ja viemässä kukkia.

Lehtosen mukaan hautausmaa on päällisin puolin siivottu äitienpäivään mennessä ja myös käyttövesi pyritään saamaan valmiiksi. Hallanarkoja kukkia ei haudoille kannata vielä tuoda mutta kestävämpiä kevätkukkia istutetaan jo.

Äitienpäivänä monella hautausmaakävijällä on tunteet pinnassa. Pastori Ville Aalo kertoo, että tarjolla on myös keskusteluapua.

– Äitienpäivä on herkkä päivä. Siihen liittyy paljon iloa ja kiitollisuutta mutta myös surua ja kaipausta. Osalla meistä voi olla äitiin ja äitiyteen liittyviä käsittelemättömiä tunteita, jotka äitienpäivä nostaa esiin. Erityisen raskas päivä on heille, jotka ovat vastikään menettäneet äitinsä tai jotka toiveistaan huolimatta eivät ole koskaan tulleet äidiksi.

Seurakunnan työntekijät ovat läsnä hautausmaalla äitienpäivän alla keskustelua ja kohtaamista varten, Aalo kertoo.

– Näin korona-aikana moni meistä kaipaa keskustelukumppania. Lyhytkin juttutuokio voi virkistää tai keventää mieltä. Ei keskustelu toki surua pois vie mutta joskus se helpottaa, että voi kulkea kappaleen matkaa yhdessä toisen kanssa.

Tampereen seurakunnat kokeili jo viime kesänä keskusteluavun tuomista hautausmaalle. Tulokset olivat hyviä ja palaute niin kannustavaa, että toimintaa jatketaan myös tänä vuonna.

Seurakunnan työntekijöitä on tavattavissa Kalevankankaan hautausmaalla 5.-7.5. kello 12–16 välisenä aikana ja kesä-heinäkuussa maanantaista perjantaihin kello 12–16 välisenä aikana.