Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä pitää tapahtua, että nuori kehittyy ammattilaisjalkapalloilijaksi? Näin vastaa Jarkko Wiss

Veikkausliiga-kautensa maanantaina aloittaneen Tampereen Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss tietää vuosien kokemuksella sen, mitä pitää tapahtua silloin kun potentiaalinen nuori pelaaja kehittyy liigapelaajaksi – tai jos kaikki sujuu hyvin, vielä siitä pidemmälle.

Wissille on tälläkin kaudella selvä asia, että oma nuori sukupolvi saa peliaikaa. Maanantain ottelussa nähtiin jo kovia näyttöjä kaksi maalia puskeneelta Eetu Mömmöltä sekä vaihdosta kentälle tulleelta Leo Kyllöseltä.

– Omia junnuja on tulossa ja tietyt minuutit pitää varata. Yksi olennainen seikka tässä on oikea-aikaisuus: on arvioitava tarkasti, missä vaiheessa pelaaja laitetaan ensimmäistä kertaa vaihdosta kentälle tai jopa avaukseen, Wiss huomauttaa.

Peliaika ja vastuu tuottavat myös tulosta. Naatan Skyttä lähti talvella Ranskaan, Maksim Stjopin Tanskaan.

– Pojat kun tulivat meidän mukaan, niin kaikki näkivät talentit. Viime kauden onnistumisen taustalla on se, että saatiin riittävän pitkiä yhtäjaksoisia harjoittelujaksoja mukaan. Stjopinilla oli viime talvi hankala, hän oli kipeänä eikä tullut ehjiä harjoitusviikkoja, mutta lopulta päästiin treeniin kiinni ja loppu on historiaa, Wiss kuvailee.

Kun potentiaalia aletaan ulosmitata tosissaan, se ei onnistu ilman riittävää harjoittelutaustaa.

– Pohjien pitää olla riittävän hyvät, että riittää edustukseen. Viimeistään A2-joukkueen mukana kiinnitetty tähän huomiota: siellä on määrällisesti jopa tavallaan kovempiakin treenejä, Wiss kertoo.

Yksi nuorisosta putkahtanut uusi nimi, joka kannattaa laittaa mieleen alkavalle kaudelle, on keskikenttäpelaaja Leo Kyllönen. Vasta 17-vuotiaalla Kyllösellä on rahkeita taistella edustusjoukkueen avauskokoonpanon paikasta, ja maanantaina Oulussa nuorukainen paineli vaihdosta sisään ja esiintyi kentällä kuin ei olisi koskaan sieltä poissa ollutkaan.

– Kyllönen on ollut uusia, hyviä onnistujia. Viime kaudella ei edes paljon kakkosen pelejä, joten hän on tullut nyt todella hyvällä sykkeellä mukaan. Leossa on paljon samoja piirteitä kuin Lauri Ala-Myllymäessä.

– Leo on tammikuussa 2004 syntynyt ja kun tiedetään miten nuorten kehitys menee, niin hän on tosi hyvin kehittynyt 17-vuotias. Taitotaso on hyvä ja hän kestää raskaitakin harjoituksia, ja pärjää monella pelipaikalla, Wiss luonnehtii.

Jarkko Wissin haastattelu on luettavissa keskiviikon printti-Tamperelaisesta.