Huomio huomio, metsämiehet ja koirat – nyt on syytä huomioida Tampereellakin lintujen pesimärauha

Kaakkuri on yksi linnuista, joka pesii Tampereella. Jussi Murtosaari/ESM:n arkisto
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Tampereen kaupunki muistuttaa tiedotteessaan lintujen pesimärauhasta. Tänä aikana lemmikkejä ei tulisi pitää irrallaan eikä päästää niitä häiritsemään pesiviä lintuja. Myös puiden kaato on kielletty pesintäaikana.

Pesintäajan rauhoittamiseksi Tampereen kaupungin rakennusjärjestys kieltää puiden kaadon 1.4.–31.7. Puita ei tule kaataa mainittuna aikana muusta kuin pakottavasta syystä. Tällöin edellytetään asiatuntijalausuntoa pesinnästä. Asemakaava-alueella on ennen puiden kaatoa ylipäätään selvitettävä maisematyöluvan tarve rakennusvalvontaviranomaiselta.

Lintuvesillä ja lintuluodoilla tulisi välttää toimenpiteitä ja häiriöitä 15.4.–15.7. Kurjen, kaulushaikaran ja joutsenen pesimäalueilla häiriötä tulisi välttää 31.8. saakka. Myös kuikan ja kaakkurin pesimäalueilla toimenpiteitä ja häiriöitä tulisi välttää 15.4.–31.8.

Kaakkuri ja kuikka ovat erityisen herkkiä häiriöille haudontavaiheessa. Myös petolinnut kuten haukat ja pöllöt ovat arkoja häiriöille, ja niiden pesäpuista olisi pysyttävä etäällä 15.2.–31.8. riippuen lajista.

Irrallaan juokseva koira voi pelästyttää erityisesti maassa pesivän linnun. Koirien kiinnipidosta on säädetty metsästyslaissa ja järjestyslaissa. Järjestyslaki velvoittaa pitämään koiran kytkettynä taajamissa. Koiraa saa taajamassa pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai koirapuistoissa ja koirien harjoituspaikoissa. Myös tällöin koirien on oltava omistajansa valvonnassa.

Metsäalueilla ja maaseudulla koira on pidettävä kytkettynä 1.3.–19.8. metsästyslain mukaan. Metsästyslaki toteaa yleisperiaatteena, ettei koiraa saa muulloinkaan pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Luonnonsuojelualueilla irtipitokielto on voimassa ympäri vuoden.

Järjestyslaki velvoittaa kissanomistajia pitämään kissan suoraan valvontansa alla. Jos kissa saa liikkua vapaasti, valvonta ei ole mahdollista. Lemmikin omistaja on velvollinen korvaamaan esimerkiksi hiekan vaihtamisen hiekkalaatikon omistajalle sekä rauhoitetun lintuyksilön valtiolle. Lisäksi voidaan määrätä rikesakko.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut