Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten elämä sujuu parhaiten 3-vuotiaan kanssa? – Sitä selvitetään Tampereella nyt tutkimuksella, johon liittyy myönteisen vanhemmuuden internetohjelma

Tampereen ja Oriveden lastenneuvoloissa on alkanut tutkimus, jossa selvitetään myönteisen vanhemmuuden internetohjelman toimivuutta ja vaikuttavuutta. Kyseessä on uusi Ole läsnä lapsellesi –ohjelma, joka on suunniteltu 3-vuotiaiden lasten huoltajille.

Tutkimuksen aikana vanhemmuusohjelmaa tullaan tarjoamaan lähes 10 000 perheelle eri puolilla Suomea. Tutkimus toteutetaan kuntien neuvolapalveluiden ja Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen yhteistyönä.

– Kehitämme ja tutkimme vanhemmuuden varhaista tukea, koska vanhemmuus vaikuttaa keskeisesti pienen lapsen kehitykseen. Myönteinen vanhemmuus vahvistaa lapsen itsetuntoa ja hyvää psyykkistä kehitystä, kertoo erikoistutkija Kaisa Mishina Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksesta.

Myönteinen vanhemmuus tarkoittaa, että lapsen huoltaja kykenee ymmärtämään lapsen tarpeita, ohjaamaan lasta myönteisin, turvallisin keinoin sekä ratkaisemaan arjen pulmatilanteita rakentavasti.

Tampereella ja Orivedellä vanhemmuusohjelmaan voi liittyä neuvolassa 3-vuotiskäynnin yhteydessä. 3-vuotiskäynnille tulevat perheet saavat halutessaan osallistumislinkin ja rekisteröitymisohjeet vanhemmuusohjelmaan neuvolakäyntinsä aikana. Saadulla rekisteröitymiskoodilla on mahdollista luoda käyttäjätunnukset yhdelle tai useammalle huoltajalle.

Ohjelmassa on viisi vanhemmuuden teemaa, joita käsitellään muun muassa lukumateriaalin, kysymysten ja videoiden avulla.

– Ohjelma sisältää yksinkertaisia vinkkejä ja vuorovaikutuskeinoja, joita voi hyödyntää helposti arjessa 3-vuotiaan kanssa, Mishina kuvailee.

Tutkimus on osa Voimaperheet-tutkimuskokonaisuutta. Siinä on aiemmin kehitetty Huomaa hyvä lapsessasi –ohjausohjelma, joka on suunnattu alle kouluikäisten vanhemmille, joiden lapsilla on käyttäytymisen vaikeuksia.

Nelivuotisneuvolassa tapahtuvaan väestöseulontaan sekä kohdennettuun netti- ja puhelinohjaukseen perustuva ohjelma on kuulunut neuvoloiden palveluvalikoimaan Tampereen ja Oriveden alueella vuodesta 2016.