Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampere myönsi kirjallisuuspalkinnon seitsemälle kirjailijalle

Tampereen kaupunki palkitsi seitsemän kirjailijaa vuonna 2020 julkaistuista teoksista. Kaupunki on myöntänyt kirjallisuuspalkintoa vuodesta 1944.

Palkinnot myönnetään vuosittain tamperelaiskirjallisuuden parhaimmistolle ja teoksille, jotka on julkaistu palkinnonjakoa edeltävänä vuonna.

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot myöntää luovan kirjallisen työn palkitsemistoimikunta. Aiempina vuosina palkinnot on jaettu juhlallisesti Raatihuoneella järjestetyssä tilaisuudessa, mutta nyt toista kertaa palkintojen jakotilaisuus jätettiin järjestämättä koronatilanteen vuoksi.

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto myönnetään seuraaville kirjailijoille. Mukana ovat myös päätösperusteet.

Arto Lappi: Pohjoiset tuulenpesät

Arto Lapin runoteos Pohjoiset tuulenpesät on taattua tasokasta Lappia: kauniita, tarkkoja, soivia havaintoja ja tunnelmia. Hiljaista hyrisevää huumoria.

Päivi Lukkarila: Kuinka saavutetaan Zanshin

Päivi Lukkarilan nuorisoromaani Kuinka saavutetaan Zanshin käsittelee vaikeita ja isoja aiheita kuten koulukiusaamista, isättömyyttä ja peliriippuvuutta railakkaalla, ronskillakin ja hauskalla tyylillä. Lukkarilalle uusi lupaava aluevaltaus.

Katja Kaukonen: Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan

Katja Kaukosen romaani Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan on kaikilla kerronnan tasoilla taitavasti rakennettu ja erittäin kauniilla kielellä kirjoitettu teos. Sitä leimaa henkilöiden, tapahtumien ja itse saarenkin kohdalla salaperäisyys, joka nostaa esiin kätkettyjä kysymyksiä. Miten poikkeavia Tiiralinnan ihmiset ovat pelkoineen ja unelmineen? Kenellä lopulta on valta päättää toisen ihmisen kohtalosta, ja mistä se valta nousee?

Marisha Rasi-Koskinen: REC

REC vie lukijan maailmaan, jossa mikään ei ole itsestään selvää. Tapahtumat etenevät, emmekä kenties aina pysy kartalla, mutta se ei haittaa. Riittävä määrä hämmennystä pitää ihmisen hereillä. Ihminen on ihmettelevä ja muistoja tallentava eläin. Rajattujen muistikuvien ketjut luovat lyhyen elämämme mittaisia tarinoita, jotka toistuvat ajassa ja paikassa. REC antaa lukijalle nipun avaimia ymmärtää maailmaa ja itseään jälleen pikkuisen paremmin. Taidokas kieli ja tapahtumat vievät mennessään. Virkkeeseen mahtuu koko elämä, sivulause saattaa suistaa kaiken pois raiteiltaan. Onnekas lukija yllättyy, sillä rivien välistä löytyy merkityksiä enemmän kuin ensisilmäyksellä näyttää.

Anni Kytömäki: Margarita

Kytömäen Margarita on kauniisti kirjoitettu teos, joka sitoo niin pasifismin, luonnonsuojelun kuin naiskysymyksen yhtenäiseksi kertomukseksi. Kytömäen kieli on rikasta, ja tarina vie lukijansa mukanaan eri kertojien maailmaan aina jokihelmisimpukan vedenalaiseen elämään asti. Margarita muistuttaa luonnon merkityksestä ja herkkyydestä sortumatta paasaamiseen, ja antaa äänen ja tarinan niille, joita ei aiemmin ole kuultu.

Meri ja Aleksi Korpela: Peloton Peltohiiri – Kaksin taistelu

Peloton Peltohiiri on klassisen tyylipuhdas satu Aisopoksen henkeen. Upea kuvitus ja opettavainenkin tarina rohkeudesta tukevat toisiaan. Pelottomaan Peltohiireen voivat samaistua kaikenikäiset satujen ystävät, ja tarinan luettuaan voi oivaltaa uutta Peltohiiren tavoin itsestään ja peloistaan.

Kristiina Walliin: Meduusameri

Meduusameri tavoittelee havainnon syntyä maailman materiaalisuuden pohjalta. Tästä johtuen Wallinin runokieli on materian muutoksen ja liikkeen armoilla, ja se saa parhaimmillaan lukijan tuntemaan välähdyksen itse kielen ruumiillisuuden arvoituksesta. Meduusameri on myös omaperäinen runoelma muistamisesta, surun ja toivon luonnosta, painosta ja keveydestä. Runoilijan omin sanoin: "Se oli meidän pikkusisko. Se puhui meduusoista. Sen suussa lainehti ulappa."