Pirkkala valmistautuu juhlaan – "Tarkoituksena ei ole, että kunta järjestää kaiken itse"

Naapurit: Vuonna 2022 juhlitaan sata vuotta täyttävää Pirkkalan kuntaa.

Pirkkalan kunta valmistautuu juhlimaan 100-vuotisjuhliaan. Pirkkalan kunta täyttää 100 vuotta vuonna 2022. Vaikka juhlavuoteen on vielä aikaa, valmistelut ovat hyvässä vauhdissa.

Pirkkalan hallintojohtaja Olli Niemi kertoo, että juhlavuoden teema on yhteinen Pirkkalamme. Teemasta saivat päättää kuntalaiset. Alkuvuodesta järjestetyssä kuntalaiskyselyssä nyt valittu teema sai yli 40 prosenttia äänistä.

Niemen mukaan juhlavuodessa korostuvat tapahtumat ja osallisuus.

– Isoja hankintoja ei ole tarkoitus tehdä. Pääpaino on siinä, että olisi mahdollisimman paljon erilaisia tapahtumia, Niemi sanoo.

Pirkkalan historiasta tehdään ensi vuodeksi jatko-osa, jossa käsitellään 100-vuotista historiaa. Pirkkalan pitäjän historia on pitkä, mutta nykyinen kunta muodostettiin vuonna 1922.

Jokaiselle kuukaudelle, paitsi kesä ja heinäkuulle, on ensi vuonna luvassa oma teemavuosikymmen. Tammikuussa aloitetaan 1920-luvusta ja joulukuussa ollaan 2010-luvulla. Juhlavuoden teemat ovat laajoja ja niiden alle mahtuu paljon kaikenlaista.

Jokainen kuntalainen pääsee jollain tavalla osalliseksi.

– On lasten ja nuorten sarjakuvahanke, jalopuualuetta, yhteislaulutilaisuuksia, Pirkkala-peli, sata liikuntapistettä, luettelee Niemi.

Osa ohjelmaideoista on vielä aihioita eivätkä kaikki toteudu, mutta niitä tulee myös lisää.

– Osansa juhlavuoteen tuo kunnanmäelle nousevat uudet virastotilat, joihin tulevaan kokouskerrokseen on kaavailtu myös yhdistysten iltakäyttöä, Niemi kertoo.

Tärkeä osa juhlavuotta ovat kuntalaisten omat tapahtumat.

– Tarkoituksena ei ole, että kunta järjestää kaiken itse.

Yhdistykset, yritykset ja yksityiset henkilöt voivat itse järjestää tapahtumia ja ehdottaa sitä osaksi juhlavuoden ohjelmaa. Mukaan voi hakea täysin uudella idealla, mutta myös vuosittain toistuvalla tapahtumalla.

– Lähetämme joulukuussa jokaiseen kotiin juhlavuoden kalenterin ja siinä näkyvät myös nämä tapahtumat.

Jo nyt tapahtumia on ilmoitettu jonkin verran.

– Toivottavasti ihmiset ilmoittavat omia ajatuksia ja ideoita tapahtumahakuun. Kynnyksen ei tarvitse olla kovin korkea. Juhlavuoden teemaan sopii melkein mikä vaan, Niemi sanoo.

Korona ei ole ainakaan vielä vaikuttanut juhlavuoden suunnitelmiin kuin ajatuksena takaraivossa. Pirkkalan kunta on perunut omat kesätapahtumansa jo kahtena vuonna peräkkäin. Toiveissa on, että pandemiasta päästäisiin ja juhlavuoden tapahtumat voisi järjestää normaalisti.

– Toisaalta, jos epidemia jatkuisi ja tulisi rajoituksia tai 15. aalto, niin meillä on osaamista järjestää vaihtoehtoisilla kanavilla yhteisöllistä ohjelmaa, Niemi sanoo.

Esimerkiksi Pirkkalan itsenäisyyspäivän juhla järjestettiin viime joulukuussa virtuaalisesti.

– Tällaisen ajan jälkeen ajattelee, että jos silloin mennään normaaliaikaa, niin tällainen juhlavuosi piristäisi ihmisten arkea, Niemi sanoo.

Tarkoituksena ei ole järjestää yhtä 20 000 ihmisen festivaalia vaan useita pieniä juhlatapahtumia.

– Jokainen kuntalainen pääsee jollain tavalla osalliseksi.

Pirkkala

Pirkkalassa on ollut asutusta viimeistään 300–400-luvuilta asti.

Pirkkalan Tursiannotkon alueella on tehty kaivauksia, joilla on tehty merkittäviä muinaislöytöjä kivi- ja rautakaudelta. Alueelta on löydetty muun muassa luisia nuolenkärkiä.

Pirkkala on vanha emäpitäjä ja siihen kuului varhaisella keskiajalla noin puolet nyky-Pirkanmaasta.

Ensimmäiset kirjalliset tiedot Pirkkalasta ovat 1300-luvulta.

Pirkkalasta irtautui vuosien aikaan useita kuntia.

Vuonna 1922 jäljellä olleesta pitäjästä muodostettiin Etelä- ja Pohjois-Pirkkalan kunnat. Etelä-Pirkkala otti vuonna 1938 käyttöön nimen Pirkkala ja Pohjois-Pirkkalasta tuli Nokia.

Pirkkalaan liitettiin vuonna 1925 Anian kylä, joka siihen asti kuului Vesilahteen.

Nykyään Pirkkalassa asuu 19 764 asukasta.

Lähde: Pirkkalan kunta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut