Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikko Alatalo täyttää 70 vuotta – "Olen aina ollut hirveän tosissani"

Käsi sydämelle: montako kertaa käytte sellaisessa kyläpaikassa, jonka isäntä antaa ensitöikseen levykokoelman levytetystä tuotannostaan? Sellaisen, jossa on 10 CD-levyllistä musiikkia ja yhteensä 230 biisiä.

Mikko Alatalo sai Suomi-palkinnon – "On hienoa tulla osaksi tätä joukkoa"

Yle juhlistaa 70-vuotiasta Mikko Alataloa – Vappuaattona tulee yli kahden tunnin erikoisohjelma

Nyt on kiinnityksessä kontrastia: Mikko Alatalo esiintyy hevifestivaalilla

Mikko Alatalo jatkaa niin pitkään kuin jalka teppasee – "Tärkeintä on se, mitä olen ollut läheisilleni"

"Veltto alkoi pelata quirolla pesäpalloa" – Mikko Alatalo kertoo kirjassaan, että yhteinen bändiprojekti Veltto Virtasen kanssa oli ajatuksena huomattavasti parempi kuin käytännössä

"EU tympäisee aika paljon" – eduskunnasta lavoille palannut Mikko Alatalo pitää jatkossakin ääntä kahdesta R:stä

Vappupäivänä 70 vuotta täyttävä Mikko Alatalo kuuluu tähän kategoriaan. Viikko on ollut mukava: ensin julkistettiin tiistaina Suomi-palkinto ja perjantaina nähtiin kahden tunnin erikoislähetys YLE TV2:ssa Alatalon urasta ja tekemisistä.

Paljon Alataloa on vuosien varrella haukuttukin, mutta moni yhteistyökumppani ja tuttavuus on mukana menossa säilynytkin. Musiikin ammattitekijöiden keskuudessa arvostus on kovaa luokkaa, ja Alatalon levyillä on soittanut muusikoita Anssi Nykäsestä ja jo edesmenneestä Pekka Pohjolasta lähtien.

Viime viikonloppuna järjestetyllä striimikeikalla vierailijoita löytyi Heikki Salosta ja Pauli Hanhiniemestä alkaen ja keikan jälkeen rentouduttiin porukalla siihen tapaan kuin miesvaltainen soittajaporukka rentoutuu.

Ja Pave Maijanen soitti bassoa Alatalon ensimmäisellä soololevyllä 1970-luvulla.

– Pave oli vääpeliluonne ja muusikko viimeisen päälle. Hän oli kysytty tuottaja varmasti pitkälti siksi, että hän teki omalla kurinalaisuudellaan kokeneistakin muusikoista heti paljon parempia. Minä olen taas enemmänkin musiikin fani, mutta ollut aina hirveän tosissani. Uskon, että Pavekin vaistosi tämän nopeasti ja tulimme aina hyvin juttuun. Molemmat tykättiin tietysti laulamisesta, Alatalo muistelee.

– Tähän liittyy myös se eroavaisuus, mikä meillä oli Juicen kanssa. Halusin aina että musiikki on soitettu viimeisen päälle, Juice saattoi jättää omassa musiikissaan paljon asioita auki vielä siinä vaiheessa, kun musiikkia levytettiin. Hän kaipasi rujoutta. Juice muotoili itse asian sillä tavalla, että sinä olet Alatalo adhd, minä pallovyötiäinen.

Tamperelaisten ja helsinkiläisten muusikoiden välillä vallitsi pieni skismatilannekin 1970-luvulla, johon ainakin Maijanen ja Juice Leskinen osallistuivat julkisella keskinäisellä sanailulla. Alatalo jättäytyi tästä mittelöstä sivummalle. Leskinen ja Maijanen nähtiin myöhempinä aikoina samallakin lavalla, joten sanailut unohtuivat vuosien varrella.

Nuoremman polven tekijöistä ainakin Arttu Wiskari on tuttu. Wiskari yritti joskus kysellä Alataloakin kaveriporukkansa levy-yhtiölle. Siellä musiikki tehdään nykyaikaisella tuotantotavalla, vahvasti ohjelmoiduilla taustoilla.

– Siitä olen Artun kanssa vähän eri linjoilla. Kyllä minusta aina on ollut ihan parasta päästä soittamaan porukassa niin kuin miehet, ja tekemään biisejä yhdessä. Voidaan katsoa biisejä sillä tavalla, että sanon Kallelle (kitaristina töitä tekevä vanhin poika) että mitä sulla olisi tähän kohtaan tarjota, pistä tulemaan mitä oli mielessä, ja sitten sieltä tulee paljon parempi idea kuin itse olisi koskaan ajatellutkaan. Tällaiset hetket ovat edelleen melkeinpä korvaamattomia, Alatalo innostuu.

Pispalan talon alakerrassa on näitä tarpeita varten harjoitustila, jossa musiikkia treenataan edelleen säännöllisesti.

Uutta musiikkia ei sinänsä ole enää mikään pakko tehdä, mutta keikkailu sen sijaan kiinnostaa edelleen hurjasti. Uusi sukupolvi on löytänyt tiensä Alatalon ja Jammi Humalamäen keikoille ja esiintymisten yhteydessä on paikoitellen havaittavissa hyvin hurjaa meininkiä.

– Muutama hyvä konsertti, sitten ehkä Yhdysvaltoihin jos pääsisi vielä tekemään jotain täkäläisten kantrimuusikoiden kanssa... ja pysyä terveenä mahdollisimman pitkään. Jalkojen kanssa on ollut pientä vaivaa, mutta muuten vointi on ihan kohtuullisella tasolla.

– Se on hyvä tavoite, että mahdollisimman pitkään muistaisi sen että kuka on ja missä on, sehän minun ikäisilläni alkaa hiljalleen olla haaste, Alatalo sanoo ja nauraa päälle.

Pöydällä on tulevien vuosien varalle myös kirja, Eija Mansikkamäen tekemä Kun minua ei enää ole. Se on tehty sillä ajatuksella, että siihen voi kirjoittaa toiveet ja ajatukset siltä varalta, kun elämän päivät alkavat lähestyä päätöstään.

– Seuraavaksi lähdetään kuitenkin Jammin kanssa keikoille, kun tämä kalsarikausi (korona-aika) on ohitse, Alatalo päättää.