UKK-instituutin tutkimus: Vammat vaivaavat suomalaista liigajalkapalloilijaa

Tutkija Einari Kurittu muistaa pelaajauraltaan omakohtaisesti fyysisen lajin vammariskin. Tässä mies kamppailee yhdessä KTP:n Janne Laakson (vasemmalla) kanssa kaudella 2012. Tuomas Sarparanta/ESM:n arkisto
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Urheiluvammat ovat erittäin yleisiä suomalaisessa huippujalkapallossa, selviää Tampereen Urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tuoreesta tutkimuksesta.

Erityisesti reiden ja nivusalueen lihasvammat ovat miesjalkapalloilijan vaivana, ja moni näistä vaivoista vaikuttaa myös täysipainoiseen harjoitteluun.

Tutkimukseen osallistuivat kaikki Veikkausliigassa kaudella 2019 pelanneet, yhteensä 236 pelaajaa. Tutkimuksen päälöydös on, että loukkaantumisriski on korkea eikä vammariski ole laskenut 20 vuoden takaisesta seurannasta. Reiden ja nivusalueen lihasvammat kattavat yli kolmasosan kaikista pelaajien vammoista.

– Kauden aikana joukkueessa voidaan olettaa sattuvan keskimäärin 9 nivusvammaa. Se on huomattava määrä, kun tiedetään, että suurin osa näistä vammoista aiheuttaa poissaoloa harjoitteluista ja peleistä, fysioterapeutti ja väitöskirjatutkija Einari Kurittu toteaa.

Kuritulla on omaa lajitaustaa jalkapalloilijana. Mies ehti pelata yksitoista liigaottelua kausina 2008–2010 ja pelasi tänä aikana myös Eurooppa-liigan karsintaotteluita.

Myös rasitusperäiset vammat ovat yleisimpiä nyt kuin edellisessä tutkimuksessa, joka tehtiin vuonna 1993. Lajin vaatimustaso on kahdessa vuosikymmenessä kasvanut.

– Ammattimainen treenaaminen ja lajin intensiteetin lisääntyminen voivat mahdollisesti lisätä rasitusperäisten ongelmien yleisyyttä, Kurittu arvioi.

Toisaalta vakavia polvivammoja havaittiin miesten jalkapallossa vain vähän. Yleisempiä ne ovat naisten jalkapallossa.

– Vakavilla polvivammoilla on pitkäaikaisia haittavaikutuksia. Ne johtavat tyypillisesti useita kuukausia kestävään kuntoutukseen sekä altistavat esimerkiksi varhaiselle nivelrikolle. Tällä hetkellä selvitämme naisjalkapalloilijoiden vammoja ja niiden riskitekijöitä Kansallisessa Liigassa, tutkimuksen vastaava tutkija Mari Leppänen kertoo.

Tutkimuksessa käytettiin myös kansainvälisesti käytössä olevaa vammojen ja sairauksien monitorointia ensimmäistä kertaa ammattilaistason jalkapalloilijoilla. Pelaajilta kerättyjä tietoja täydennettiin fysioterapeuttien raportoinnilla.

Tätä selvitettiin

Veikkausliiga-pelaajien vammoihin liittyvään tutkimukseen ottivat osaa kaikki vuonna 2019 liigassa pelanneet 236 jalkapalloilijaa.

Tutkimuksen aikana rekisteröitiin yhteensä 541 vammaa.

Näistä vammoista 73 prosenttia oli äkillisiä ja loput puolestaan rasitusvammoja.

Eniten poissaoloa harjoituksista aiheuttivat reisivammat.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut