Väitös: Robottiautot voivat parantaa liikenneturvallisuutta merkittävästi

Robottiautot voivat tulevaisuudessa vähentää liikenneonnettomuuksien määrää huomattavasti. Tähän on päätynyt diplomi-insinööri Roni Utriainen, joka arvioi väitöskirjassaan avustavien järjestelmien ja automaattiautojen vaikutusta liikenneturvallisuuteen.

Utriaisen rakennetun ympäristön alaan kuuluva väitöskirja The Potential of Key Driver Assistance Systems to Improve Road Safety and Automated Driving Systems to Improve Pedestrian and Cyclist Safety tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnassa keskiviikkona 12. toukokuuta kello 12 Hervannan kampuksella Rakennustalon auditoriossa RG202.

– Turvallisemmat ajoneuvot ja liikenteen automaation edistäminen kuuluvat keskeisimpien toimenpiteiden joukkoon. Parhaimmillaan esimerkiksi ajokaistalla pysymisessä avustavat ja törmäyksen uhatessa automaattisesti jarruttavat järjestelmät olisivat voineet estää lähes joka kolmannen kuolemaan johtaneista henkilöauto-onnettomuuksista, mikäli nämä järjestelmät olisivat olleet kaikissa henkilöautoissa käytössä, Utriainen kertoo tiedotteessa.

Robottiautoissa kuljettajaa ei tarvita välttämättä ollenkaan, sillä automaatiojärjestelmä on vastuussa ajotehtävistä.

– Automaattiautot ovat tällä hetkellä kehitys- ja testausvaiheessa, joten tarkempi ymmärrys niiden toiminnasta ja turvallisuusvaikutuksista erilaisissa liikenneympäristöissä on vielä puutteellinen. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuuden kannalta oleellista on vuorovaikutuksen muuttuminen, sillä kuljettajan puuttuessa esimerkiksi katsekontaktia ei voitaisi jatkossa enää muodostaa kohtaamistilanteissa. Automaattiautot voivat ainakin teoriassa havaita jalankulkijat ja pyöräilijät kamera- ja tutkajärjestelmiensä avulla ihmiskuljettajia luotettavammin, mikä voi parantaa turvallisuutta, Utriainen kuvailee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut