"Pöytälaatikossa biisi ei ole valmis" – Siksi Pispalan viulisti kaivoi ne esille ja levylle

Artisti: Ilkka Niemi kaivoi pöytälaatikostaan levyllisen lauluja. Ensimmäinen maistiainen Yöretki ilmestyi juuri.

Viulisti Ilkka Niemi kokosi hyvällä porukalla monipuolisen soololevyn. Jari Latomaa

Markku Makkonen

Tamperelainen viulisti ja muitakin instrumentteja pitkän uransa aikana soittanut Ilkka Niemi julkaisi tällä viikolla biisin Yöretki.

Kappale ennakoi myöhemmin ilmestyvää muusikon ensimmäistä sooloalbumia, joka syntyi Tampereen ja Pispalan hengessä vahvassa yhteistyössä paikallisten pelimannien kanssa.

– Peruskokoonpanossani soittavat rumpali J uppo Paavola, basisti Ville Rauhala, kitaristi Kalle Alatalo ja kosketinsoittaja Tero Kaario, Niemi kertoo.

Heidän lisäkseen Niemen musiikkia julkaisukuntoon ovat työstäneet esimerkiksi Gilbert Kuppusami, Menard Mponda, Selkä Pulkkinen, Pike Kontkanen, Katwi Koivisto ja Suvi Karjula.

Ilkka Niemen arki sujui pitkään hallintotöissä eri kuntien sivistyspalveluissa. Viulisti muutti vuonna 2008 Tampereelle, jossa musiikki monissa muodoissa on vallannut miehen elämän.

Yhtyekiinnityksiä Niemellä on useita. Muun muassa Selkä & Issias, Rantavahdit, Foxtrotters, Pispala Bill ja Tani Tamminen Big Band ovat tarjonneet viulistille musiikillisia matkoja.

Teos on valmis silloin, kun se jaetaan kuulijan kanssa.

Samaan aikaan soittajan päässä on syntynyt myös täysin omaa materiaalia.

– Teos on valmis silloin, kun se jaetaan kuulijan kanssa. Pöytälaatikossa biisi ei ole valmis, Niemi pohtii.

– Oman pitkäsoiton tekemiseen kannusti, että omia biisejä oli kertynyt vuosien varrella. Itse ja muutkin ihmiset ympärillä pitivät niitä julkaisemisen arvoisina. Konkreettisen sykäyksen reilu vuosi sitten antoi Kalle Alatalon kysymys jameissa, että “millonka äänitetään noita sun biisejä?”.

Niemen lähtökohta pitkäsoitolle oli, että jokaisella kappaleella tulee soida viulu.

– Viululla pääsee kauas, jos ajattelee, millaisissa musiikin tyylilajeissa viulua voi käyttää.

– Äänitteellä on reggaebiisi, johon viulusoolo istuu mielestäni mainiosti. Sama juttu pätee afrorytmejä hyödyntävässä biisissä. Levyllä on myös kantria ja siihenhän viulu sopii hyvin.

Myös kansanmusiikkia, irlantilaisia säveliä ja bluegrassia soittimestaan taikonut maestro ei hämäänny missään musiikillisessa tilanteessa.

– Kujakollin jameissa satuin olemaan lavalla, kun toiset aloittivat soittamaan Led Zeppeliniä. Kyllähän nekin riffit taipuivat viululle, viulisti Ilkka Niemi hymyilee.

Ilkka Niemi

Aloitti viulunsoiton 11-vuotiaana

Bändit: Selkä & Issias, Rantavahdit, Foxtrotters, Pispala Bill, Tani Tamminen Big Band, Pispala Cowboys Orchestra, Beatles Country, The Immigrants, Mansester Moonshine

Ensimmäinen oma biisijulkaisu Yöretki ilmestyi juuri, albumi myöhemmin tänä vuonna

Kommentoi

Mainos: Pirkanmaan Osuuskauppa

Kuka olet ilman titteliäsi? Ihmisten työpaikan mallit kertovat

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut