Näkökulma: Historialliset kuntien asemaa muuttavat uudistukset jäävät vaalien alla koronan ja kehyskuhinan varjoon, harmittelee politiikan asiantuntija.
Hallitus rypi loppuviikon kehysriihikriisissä. Pertti, uskoitko jossain vaiheessa, että keskusta voisi lähteä hallituksesta?
– En. Hallitusyhteistyö on keskustalle pakkoavioliitto. Jos se hajoaa, Sote-lapsi ei synny. Tämä pitää keskustan mukana, sillä jos sotea ja maakuntahallintoa ei synny nyt, sen voi haudata todennäköisesti lopullisesti. Tosin jos kannatus laskee tätä vauhtia, eivät maakunnatkaan riitä valta-aseman ylläpitämiseen.
Kritiikki kohdistui kuitenkin demarien haluttomuuteen palata takaisin budjettikehykseen ja tasapainottaa valtio tuloja ja menoja.
– Keskusta on ottanut hallituksessa porvarillisen roolin tiukan talouspolitiikan ylläpitäjänä. Sillä on hyvä erottautua myös ennen vaaleja. Perinteisesti keskusta ei ole ollut kaikkein tiukimman talouskurin puolue.
Vihreiden kanssa on kipuiltu turpeesta...
– Asia on heille periaatteellisesti tärkeä ja vihreät haluavat näytön, että hallituksessa olosta on hyötyä. Yleisesti ottaen puolueet lienevät oppineet, että yhden asian takia ei hallituksesta kannata lähteä, sillä paluu voi olla vaikeaa.
Vaaliagenda on korona, korona ja korona.
Onko tässä syytä olla huolissaan siitä, että korona vie kyvyn katsoa sen ohi tulevaisuuteen?
– Oli hallituksen onnistumisesta mitä mieltä tahansa, niin koronataakka on ollut poikkeuksellinen ja iso. Jälkikäteen ajatellen hallitukseen olisi kannattanut valita kriisin alkaessa koronaministeriksi ammattiministeri terveyden huollon osaajasta. Vaikka poliittinen vastuu kriisin hoidosta onkin hallituksella, niin tämä järjestely olisi antanut keventänyt avainministerien työtaakkaa ja antaa mahdollisuuden katsoa eteenpäin.
Palataan soteen. Haluaako joku puhua siitä ja maakunnista vaalien yhteydessä. Tuskin ainakaan hallituspuolueet ovat keskustelua nostamassa?
– Nimenomaan sotesta ja maakuntahallinnosta pitääkin puhua kuntavaaleissa. Se on historiallinen käänne kuntien itsemääräämisoikeuden kannalta ja pienentää kuntien roolia selvästi, kun jäljelle jäävät kärjistetysti koulutus, kulttuuri ja kaavoitus. Kaikkien ehdokkaiden olisi syytä kertoa äänestäjille, mitä tästä ovat mieltä.
Sote-paketti on äärimmäisen suuri asia, mutta voiko se nousta edes jollain tapaa ratkaisevaksi vaaliteemaksi?
– En usko. Vaaliagenda on korona, korona ja korona. Hallituksen onnistumista arvioidaan vielä ensisijaisesti koronanhoidon näkökulmasta. Nähtäväksi kuitenkin jää se, saako hallitus luottamuslauseen vai puretaanko pahaa oloa heihin.