Tampereen keskustaan tulee kesällä yhteiskäyttöpyöriä

Pyry Rinkinen on JAKAJAT-hankkeen projektipäällikkö. Pyry Rinkisen arkisto

Teemu Nurmi

Ekokumppanit Oy:n, Tampereen Opiskelija-asuntosäätiö TOAS:n sekä Kotipirtti ry:n toteuttama ja EU:n aluekehitysrahaston ja Pirkanmaan liiton rahoittama JAKAJAT-hanke tavoittelee yhteiskäyttöpyörien pilotoinnin käynnistämistä Tampereen keskustassa kesään mennessä.

– Tarkoituksena on, että hankevaroin toteutettavassa pilotissa yhteiskäyttöpyörät ovat sekä Tampereen kaupungin työntekijöiden että kaikkien tamperelaisten käytettävissä, JAKAJAT-hankkeen projektipäällikkö Pyry Rinkinen Ekokumppaneilta kertoo.

Parhaimman toteutuksen löytääkseen hanke järjestää konseptikilpailun, jossa pienet ja keskisuuret yritykset sekä start upit pääsevät kehittämään omasta mielestään toimivinta ratkaisua.

Pyry Rinkinen ei osaa vielä sanoa, minne pyörät tulisivat, montako niitä olisi ja paljonko niiden käyttö maksaisi.

– Avoimella konseptikilpailulla haetaan uusia innovatiivisia ratkaisuita eikä siksi ole syytä määritellä lopputulosta ennakkoon. Tärkeintä on, että polkupyörät vastaavat kaupunkilaisten todellisiin tarpeisiin. Hankkeella tuetaan uudenlaisen jakamistalouteen pohjautuvan yritystoiminnan kehittymistä. Pyöräpilotilla on siis tavoitteena löytää kestävän liikkumisen ratkaisun lisäksi uutta taloudellisesti kestävää liiketoimintaa.

Tampereen kaupunki ottaa tulevaksi kesäksi käyttöön kaupunkipyörät. JAKAJAT-hankkeen yhteiskäyttöpilotti menee sen järjestelmän kanssa hieman päällekkäin, mutta ei lainkaan haittaavasti, sanoo Rinkinen.

– Kaupunkipyörätkin ovat yhteiskäyttöpyöriä ja vastaavat erittäin hyvin tiettyihin tarpeisiin. Sen ulkopuolella on kuitenkin vielä reilusti varaa uusille innovaatioille. Etsimme siis ideoita muunlaiseen pyöräilyyn, hän toteaa.

JAKAJAT-hanke käynnisti jo viime vuoden lokakuun alussa yhteiskäyttöautojen pilotin, jossa on sama toimintaidea kuin pyöräpilotissakin. Keskustorille tuotiin kaksi autoa, joiden käyttö on Tampereen kaupungin työntekijöille maksutonta arkisin kello 7-17. Iltaisin ja viikonloppuisin autot ovat kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä yhteistyöyritys Hertzin normaalin Hertz Car Sharing -palveluhinnaston mukaisesti. Pilotti päättyi maaliskuun lopussa 2021.

– Tarkkoja tilastoja käytöstä ei ole vielä saatavilla, mutta kaupungin työntekijöiden työnaikainen käyttö on ollut vähäistä koronasta johtuen. Muut kaupunkilaiset ovat käyttäneet autoja selvästi enemmän, projektipäällikkö Rinkinen kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut