Rotat valtasivat Hervannan – Lähiön keskustassa on käynnissä iso loukkuoperaatio, rottakanta on kasvanut muuallakin Tampereella

Hervannan keskustassa aloitettiin viime viikolla rottien loukutusoperaatio. Torjuntoja tehdään vapaa-aikakeskuksen lähettyvillä Lindforsinkadun ja Valtaraitin varrella, Lintupuistossa sekä Ahvenispuiston itäpäässä Ahvenisjärven läheisyydessä.

Rottia on jo torjuttu tänä talvena vapaa-aikakeskuksen ympäristössä.

– Meillä oli tiedossa Hervannan laajempi rottakanta jo talvella, mutta koska rottien pesät olivat lumen alla, odotimme kevääseen, jotta loukut saadaan paikannettua oikeasti pesien luokse, työmaapäällikkö Miia Heikka Tampereen Infrasta kertoo.

Hervannassa olevat loukkuasemat ovat perinteisiä rotanloukkuja, kertoo rottatorjunnan alueella tekevän Rentokil Oy:n tuholaistarkastaja Arsi Ahopelto.

– Loukkuja on siellä nyt 22-25 kappaletta. Aluehan on laaja, joten olisihan sinne voinut viedä 50-70 loukkuakin, mutta nykymäärällä saadaan kuva siitä, millainen rottakanta alueella on, Ahopelto sanoo.

Rentokil tarkastaa ja tyhjentää loukut säännöllisesti. Ensimmäinen tarkastus oli keskiviikkona viikko loukkujen asettamisen jälkeen. Silloin satimeen oli jäänyt metsämyyriä ja hiiriä, mutta ei vielä yhtään rottaa.

– Rotalla on neofobia eli kammo kaikkea uutta kohtaan. Voi siis huonolla tuurilla mennä kaksi viikkoa ennen kuin ensimmäinen uskaltaa mennä loukkuun, Ahopelto selvittää.

Rottakannan kasvulla on vahva yhteys maahan heitettyyn ruokaan. Tämä näkyy nyt Hervannassa, jossa ainakin Ahvenisjärven ympäristössä on usein näkyvissä ihmisten tuomaa ruokaa.

– Hervannasta tulee ilmoituksia lintujen lisäksi siileille ja muille eläimille astioihin jätetyistä ruuista, Miia Heikka kertoo.

Lintujen ja muiden eläinten ruokintakiellosta muistutetaan tauluilla, jotka löytyvät Ahvenisjärven itäpäästä ja pohjoisrannan laiturilta.

Myös kiinteistöjen jäteastiat tulee pitää kunnossa ja suljettuina, jottei rotilla ole niihin pääsyä.

–  Molok-säiliöön rotta ei pääse, mutta 600-litraisen jätevaunun pohjatulppa saattaa hajota ja rotta pääsee sitä kautta helposti sisään. Jos rikkoontumista ei heti huomata, niin rottapopulaatio voi kasvaa äkkiä, Arsi Ahopelto muistuttaa.

Kun Rentokilin mieheltä kysyy, mikä on tämän hetken rottatilanne Pirkanmaalla, hän toteaa, että ”kyllä niitä riittää”.

– Rottien torjuntaan liittyviä puheluita tulee yllättävän paljon Tampereelta ja naapurikunnista. Rottakanta on kasvanut, mies arvioi.

Tampereen Infralla ei ole tällä hetkellä käynnissä vastaavanlaista rottien hävitysoperaatiota. Sorsapuistossa rottaongelma on jatkuvan sorttinen.

Hervannan loukutus kestää pari kuukautta. Jos loukuttaminen ei auta rottatilanteeseen, on seuraava vaihtoehto myrkkyjen käyttäminen, Miia Heikka toteaa.

Miten torjua rottia?

Säilytä elintarvikkeet metalli- tai lasiastioissa, joissa on tiukasti istuvat kannet.

Siivoa talo sisältä ja myös piha – mitä vähemmän sotkua, sitä vähemmän piilopaikkoja.

Aseta roskapussit metallisiin roskapönttöihin, joissa on tiukat kannet, jotta rotat eivät pääse syömään pönttöjen sisältöä.

Korjaa pois lemmikkieläinten ruoka ja linnunsiemenet ja säilytä lemmikkieläinruoka kestävissä astioissa, joissa on tiukat kannet, mieluiten irti maanpinnasta.

Pidä piha puhtaana jätteistä. Jos sinulla on komposti, älä laita sinne orgaanisia ruokajätteitä, sillä ne houkuttelevat rottia.

Lähde: Rentokil

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut