Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikkien aikojen kisa ratkeaa pian – Perttu Pesä: Teemme taiteen avulla paremman Pirkanmaan – Katso, mitä Tampere aikoo tarjota kansalle, jos se valitaan kulttuuripääkaupungiksi

Tampereen hakemuksessa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026 on pääkonseptina lause Equally European, suomeksi Yhtä Eurooppaa.

Tampere26-hanke haluaa lisätä yhdenvertaisuutta kulttuurin keinoin. Yhdenvertaisuus tarkoittaa esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoa, mutta se merkitsee myös kulttuurin saavutettavuutta, osallistamista ja monimuotoisuutta, lukee 100 sivua paksusssa hakukirjassa.

Tampere26:n projektijohtaja, Tampereen tapahtumajohtaja Perttu Pesä puhuu konseptin olevan ”työkalu, joka tulee Euroopan käyttöön” valitaan Tampere kulttuuripääkaupungiksi tai ei.

– Olemme kuulleet yli tuhatta ihmistä, joilta tuli yli 700 ideaa. Kysyimme taiteilijoilta ja kulttuuritekijöiltä, mitä te tarvitsette? Siitä tuli pohja teeman rakentamiselle, hän sanoo.

Tampereen hakemuksessa on neljä ohjelmalinjaa sekä kaksi erillistä ohjelmakokonaisuutta.

– Taiteellinen kokonaisuutemme on tanssiinkutsu. Teemme taiteen avulla paremman Pirkanmaan, Perttu Pesä maalailee.

Ohjelmakokonaisuus Party Time on sarja suuren yleisön tapahtumia. Sarja sisältää muun muassa avajaiset eli Winter Partyn 1.1.–4.1.2026 ja Tampere-talon kansainvälisen Moomin On Ice -jääbaletin, Pakkahuoneen aukiolle ja nyky-Tampereen maailmaan tuodun, uusinta digiteknologiaa hyödyntävän Romeo ja Julian, SS Kurun uppoamisen muistoksi Mustalahden satamassa esitettävän Kuru-musikaalin, Sorin Sirkuksen ja Eppu Normaalin ja Santtu-Matias Rouvalin johtaman orkesterin produktion Tampereen tarina.

Equaliser on ohjelmakokonaisuus, jossa on kyse paikallisten kulttuuritoimijoiden työskentelyolosuhteiden, yhteistyömahdollisuuksien ja taitojen kartuttamisesta. Mukana on esimerkiksi entisen Nekalan koulun kehittäminen kulttuurikeskukseksi.

Kulttuuriohjelmia on neljä. Vallankumouksia tutkii taiteen ja kulttuurin avulla historiallista kehitystä ja nykyistä tasa-arvotilannetta Tampereella ja Euroopassa.

Yhdenvertaisesti sinun juhlii kulttuurin ja taiteen monimuotoisuutta. Kylähyppely tarkastelee tasa-arvoa alueellisesta näkökulmasta ja edistää korkealaatuisen kulttuurin saatavuutta Pirkanmaalla. Taiteilijoita ja heidän yleisöjään lähetetään hyppäämään kylästä toiseen ja samalla kehitetään Pirkanmaata alueellisten lähestymistapojen avulla.

Villi kortti -ohjelma antaa luonnolle yhdenvertaisen aseman ihmisen kanssa.

Lopullinen vuoden 2026 kulttuuripääkaupungin valinta tapahtuu 2. kesäkuuta. Valinnan Tampereen, Oulun ja Savonlinnan kesken tekee kansainvälinen asiantuntijaraati.

Ennen valintaa raati vierailee jokaisessa hakijakaupungissa ja prosessiin kuuluu myös jokaisen hakijakaupungin esittäytymistilaisuus. On mahdollista, että molemmat tehdään koronatilanteen takia etäyhteydellä.

Valintatilanteessa raadin päätöksen pohjana ovat niin hakukirja, vierailu kuin esittäytymistilaisuuskin. Euroopan komission hakuohjeissa todetaan, että nimitystä ei myönnetä kaupungille sen kulttuuriperinnön tai tämänhetkisen vilkkaan kulttuuritarjonnan perusteella, vaan nimitys myönnetään kaupungin tavanomaisen kulttuuritoiminnan ylittävän erityisen ohjelman perusteella.

Tampere26 on vahvasti alueellinen projekti. Tampereen lisäksi hakemuksessa ovat mukana Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.