Kaikkien aikojen kisa ratkeaa pian – Perttu Pesä: Teemme taiteen avulla paremman Pirkanmaan – Katso, mitä Tampere aikoo tarjota kansalle, jos se valitaan kulttuuripääkaupungiksi

Oulun Piia Rantala-Korhonen (vas.), Tampereen Perttu Pesä ja Savonlinnan Sari Kaasinen esittelivät torstaina hakemuksiaan Helsingin Musiikkitalolla. Seppo Roth

Teemu Nurmi

Tampereen hakemuksessa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodeksi 2026 on pääkonseptina lause Equally European, suomeksi Yhtä Eurooppaa.

Tampere26-hanke haluaa lisätä yhdenvertaisuutta kulttuurin keinoin. Yhdenvertaisuus tarkoittaa esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoa, mutta se merkitsee myös kulttuurin saavutettavuutta, osallistamista ja monimuotoisuutta, lukee 100 sivua paksusssa hakukirjassa.

Tampere26:n projektijohtaja, Tampereen tapahtumajohtaja Perttu Pesä puhuu konseptin olevan ”työkalu, joka tulee Euroopan käyttöön” valitaan Tampere kulttuuripääkaupungiksi tai ei.

– Olemme kuulleet yli tuhatta ihmistä, joilta tuli yli 700 ideaa. Kysyimme taiteilijoilta ja kulttuuritekijöiltä, mitä te tarvitsette? Siitä tuli pohja teeman rakentamiselle, hän sanoo.

Tampereen hakemuksessa on neljä ohjelmalinjaa sekä kaksi erillistä ohjelmakokonaisuutta.

– Taiteellinen kokonaisuutemme on tanssiinkutsu. Teemme taiteen avulla paremman Pirkanmaan, Perttu Pesä maalailee.

Ohjelmakokonaisuus Party Time on sarja suuren yleisön tapahtumia. Sarja sisältää muun muassa avajaiset eli Winter Partyn 1.1.–4.1.2026 ja Tampere-talon kansainvälisen Moomin On Ice -jääbaletin, Pakkahuoneen aukiolle ja nyky-Tampereen maailmaan tuodun, uusinta digiteknologiaa hyödyntävän Romeo ja Julian, SS Kurun uppoamisen muistoksi Mustalahden satamassa esitettävän Kuru-musikaalin, Sorin Sirkuksen ja Eppu Normaalin ja Santtu-Matias Rouvalin johtaman orkesterin produktion Tampereen tarina.

Equaliser on ohjelmakokonaisuus, jossa on kyse paikallisten kulttuuritoimijoiden työskentelyolosuhteiden, yhteistyömahdollisuuksien ja taitojen kartuttamisesta. Mukana on esimerkiksi entisen Nekalan koulun kehittäminen kulttuurikeskukseksi.

Kulttuuriohjelmia on neljä. Vallankumouksia tutkii taiteen ja kulttuurin avulla historiallista kehitystä ja nykyistä tasa-arvotilannetta Tampereella ja Euroopassa.

Yhdenvertaisesti sinun juhlii kulttuurin ja taiteen monimuotoisuutta. Kylähyppely tarkastelee tasa-arvoa alueellisesta näkökulmasta ja edistää korkealaatuisen kulttuurin saatavuutta Pirkanmaalla. Taiteilijoita ja heidän yleisöjään lähetetään hyppäämään kylästä toiseen ja samalla kehitetään Pirkanmaata alueellisten lähestymistapojen avulla.

Villi kortti -ohjelma antaa luonnolle yhdenvertaisen aseman ihmisen kanssa.

Lopullinen vuoden 2026 kulttuuripääkaupungin valinta tapahtuu 2. kesäkuuta. Valinnan Tampereen, Oulun ja Savonlinnan kesken tekee kansainvälinen asiantuntijaraati.

Ennen valintaa raati vierailee jokaisessa hakijakaupungissa ja prosessiin kuuluu myös jokaisen hakijakaupungin esittäytymistilaisuus. On mahdollista, että molemmat tehdään koronatilanteen takia etäyhteydellä.

Valintatilanteessa raadin päätöksen pohjana ovat niin hakukirja, vierailu kuin esittäytymistilaisuuskin. Euroopan komission hakuohjeissa todetaan, että nimitystä ei myönnetä kaupungille sen kulttuuriperinnön tai tämänhetkisen vilkkaan kulttuuritarjonnan perusteella, vaan nimitys myönnetään kaupungin tavanomaisen kulttuuritoiminnan ylittävän erityisen ohjelman perusteella.

Tampere26 on vahvasti alueellinen projekti. Tampereen lisäksi hakemuksessa ovat mukana Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Budjetti on 53 miljoonaa euroa

Tampere26:n toimintabudjetti seitsemän vuoden ajalle (2021–2027) on 53,18 miljoonaa euroa. Tästä summasta valtion osuus on 18,75 miljoonaa euroa, Tampereen kaupungin osuus on sama 18,75 miljoonaa euroa, kuntien osuus 6,48 miljoonaa euroa ja EU:n osuus 4,6 miljoonaa euroa. Yritysyhteistyöllä ja kumppanuuksilla haetaan 4,6 miljoonan euron rahoitusta.

Budjetti on vielä alustava, koska Suomen valtio ei ole vahvistanut rahoitusosuuttaan. Kaikki kunnat ovat tehneet viralliset päätökset osallistumisestaan Tampere26-projektiin.

Pääkuntakumppani Mänttä-Vilppulan asukasta kohti laskettu maksuosuus on Tampereen jälkeen suurin. Muut kunnat osallistuvat keskenään asukasmäärään sidotulla summalla.

Kaikki osallistujat ovat myös sitoutuneet niin sanottuun B-suunnitelman toteutukseen, mikäli Tampere ei tule valituksi. Sen budjetti on vähintään 10 prosenttia kuntien yhteisestä budjetista.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut