Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupin pesäpallo- ja hiihtostadionin rakentaminen etenee – katsomoiden toteutus merkittävästi suunniteltua kalliimpaa

Kaupin pesäpallo- ja hiihtostadionin hankesuunnitelma on hyväksytty jatkosuunnittelun pohjaksi. Suunnitelmaa käsiteltiin asunto- ja kiinteistölautakunnassa keskiviikkona ja sivistys- ja kulttuurilautakunnassa torstaina.

Kaupin rakennushanke on jo osittain edennyt toteutukseen, sillä pesäpallokenttä ja jalkapallokentät on toteutettu suunnitelmien mukaisille paikoille. Parhaillaan rakennetaan uutta huoltorakennusta, joka valmistuu elokuussa. Seuraavaksi aloitetaan pesäpallo- ja hiihtokatsomon toteuttaminen. Kaupin tulevia suunnittelukohteita ovat jalkapallokatsomo ja pysäköintialueen muutostyöt.

Kaupin urheilupuiston toiminnallisen suunnitelman pohjalta on valmisteltu asemakaavamuutosta. Asemakaavaehdotus on ollut nähtävillä helmikuussa 2021 ja sen pohjalta asemakaavaa valmistellaan hyväksymiskäsittelyyn. Asemakaava on etenemässä hyväksymiskäsittelyyn arviolta kesäkuussa 2021. Asemakaavan voimaantulo tai poikkeamislupa ovat edellytyksenä pesäpallo- ja hiihtostadionin rakennusluvalle.

Perustusten rakennustyöt on suunniteltu aloitettavaksi syksyllä 2021. Katsomon teräsrakenteiden pystytys alkaa arviolta tammikuussa 2022. Tämä työvaihe kestää noin kolme kuukautta. Katsomon ja tilojen rakentaminen alkaa arviolta huhtikuussa, jolloin rakennus valmistuisi heinäkuussa 2022. Toteutusaikataulu on poikkeuksellisen tiivis.

Pesäpallo- ja hiihtostadioniin tulee yhteensä 2516 katoksella suojattua katsomopaikkaa, joista kuusi on esteettömiä. Katsomon alle sijoittuu huoltotiloja, lisäksi rakennetaan tekniset tilat ja kulkuväylät. Rakennuksen pääasiallisena kantavana runkona on teräs. Ulkoseinärakenteet toteutetaan eristettyinä peltiseininä, osa julkisivuista tulee puuverhoukselle.

Pesäpallo- ja hiihtostadionin uudisrakennuksen kustannusarvio on 8,16 miljoonaa euroa. Rakenteilla olevan huoltorakennuksen rakennuskustannukset ovat 3,42 miljoonaa euroa. Nykyisen huoltorakennuksen muutostöiden kustannusarvio on 200 000 euroa, jalkapallokatsomon 1,315 miljoonaa euroa, sen yhteyteen toteutettavien tilojen 220 000 euroa ja pysäköintialueen muutostöiden 400 000 euroa. Rakennuskustannusten nousuun varataan 85 000 euroa.

Kustannusarvio on kasvanut hankesuunnitteluvaiheessa merkittävästi. Valmisrakenteinen elementtikatsomo ei sovellu pesäpallokatsomoksi tähän tarkoitukseen, koska valmiskatsomoita ei ole tarvittavan kokoisina. Katsomorakenne edellyttää huomattavan suuret perustukset, joka myös nostaa kustannuksia. Kaupin urheilupuiston talonrakennushankkeiden tarvitsema määräraha on kokonaisuudessaan 13,8 miljoonaa euroa. Hankkeiden yhteiskustannukset ylittävät talousarviossa varatun 10,499 miljoonan euron määrärahan. Niiden toteuttaminen edellyttää 3,3 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Kokouksen aikana sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen Anne-Mari Jussila (kok.) teki palautusesityksen kohonneiden kustannusten vuoksi. Palautusesitys hävisi äänin 6-7, joten hankesuunnitelma hyväksyttiin esityslistan mukaisesti.