Lähes 20 vuotta sitten Satamakadulla tapahtuneen Pasi Aaltosen surman tutkinnat lopettu – Näin tapaus selvisi: DNA-tekniikka ratkaisi, epäilty kuollut jo vuonna 2014

Poliisi on päättänyt kotonaan Satamakadulla vuonna 2002 surmatun Pasi Aaltosen kuolemaan liittyvän esitutkinnan.

Rikoksesta epäilty on kuollut jo vuonna 2014.

Aaltonen surmattiin teräaseella 23.–24.8.2002 kotiasunnossaan Tampereen keskustassa osoitteessa Satamakatu 5.

Poliisin esitutkinnassa epäiltyä henkirikosta on tutkittu rikosnimikkeellä tappo. Epäilty tekijä on menehtynyt vuonna 2014.

Esitutkinta on kestänyt lähes 20 vuotta ja siinä on ollut lukuisia eri tutkintalinjoja. Päätöksen perusteena oleva tutkintalinja on ollut esitutkinnassa alkuvuodesta 2017.

Ratkaisevana tekijänä esitutkinnan suuntaamisessa on ollut julkisuudessa aiemmin esillä olleet Sievin Mustang -turvajalkineet, joita silminnäkijän mukaan kuljetti kädessään mieshenkilö tapahtumayönä 24.8.2002 noin kello 02 surma-asunnon suunnasta.

Henkilö jätti kengät Näsilinnankatu 33 edustalle. Kenkiä kantaneella henkilöllä oli myös jalassaan kengät. Turvajalkineet otettiin talteen ja toimitettiin poliisille.

Kenkiin suoritettiin useaan eri otteeseen teknistä tutkintaan. DNA-tutkimuksen kehittymisen myötä kengän ulkopinnalta pystyttiin taltioimaan DNA-tunniste, joka kuului tekoaikana 23-vuotiaalle mieshenkilölle. Henkilö oli rekisteröity poliisin rekisteriin.

Jo esitutkinnan alkuvaiheessa pystyttiin karva- ja kuitututkimuksilla yhdistämään turvajalkineet asuntoon, jossa surmateko tapahtui. Surma-asunnosta oli kadonnut vastaavanlaiset mustat kävelykengät, jotka uhri oli saanut lahjaksi joitakin viikkoja ennen surmatekoa. On todennäköistä, että surmaaja on laittanut jalkaansa nämä tapahtumapaikalta kadonneet kengät.

Rikoksesta epäillyn haltuun turvajalkineet ovat päätyneet työpaikan kautta. Esitutkinnan alkuvaiheessa myös kyseiseen yritykseen suoritettiin turvajalkineiden osalta tarkastustoimia, mutta tällöin epäselväksi jäi se, kenelle kengät oli luovutettu.

Esitutkinnassa on selvinnyt rikoksesta epäillyn olleen 23.8.2002 kello 22.38 Hämeenkatu 12 pankkiautomaatilla. Pasi Aaltonen on ollut illalla 23.8.2002 Tampereen keskustassa ja hän on käynyt useammassa eri ravintolassa.

Viimeinen havainto Aaltosesta on ravintola Mixeistä ja hän on todennäköisesti ottanut keskiyöllä 23.-24.8.2002 taksikyydin rautatieaseman taksitolpalta Satamakadulle.

Suoritettujen selvitysten perusteella on todennäköistä, että Pasi Aaltonen ja rikoksesta epäilty eivät ole entuudestaan tunteneet toisiaan.

Esitutkinnassa on hankittu erilaisia selvityksiä liittyen rikoksesta epäiltyyn henkilöön. Nämä tiedot tukevat rikosepäilyä, mutta ovat julkisuuslain perusteella salassa pidettäviä, joten niiden sisältöä ei voida julkaista. Rikoksesta epäilty on menehtynyt vuonna 2014 eikä hänen kuulustelujaan ole voitu suorittaa.

Esitutkinnassa on tehty esitutkintalain mukaista syyttäjäyhteistyötä. Rikoksesta epäilty on kuollut, joten asiassa ei voida tehdä syyteharkintaa tai saattaa asiaa muutoin syyttäjän ratkaistavaksi eikä myöskään syyteharkinnan perusteella mahdollisesti oikeuden arvioitavaksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut