Tampereen haku kulttuuripääkaupungiksi: Budjetti rakennetaan 53 miljoonan euron suuruiseksi

Veroeurot jakava ehdokkaita jyrkästi Tamperelaisen vaalikoneessa. Riitta Ketola

Teemu Nurmi

Jos Tampere valitaan Euroopan kulltturipääkaupungiksi 2026, niin kulttuuripääkaupunkivuoden hallintoa varten perustetaan Tampere26-säätiö.

Tampere26:n toimintabudjetti seitsemän vuoden ajalle (2021–2027) on 53,18 miljoonaa euroa. Tästä summasta valtion osuus on 18,75 miljoonaa euroa, Tampereen kaupungin osuus on sama 18,75 miljoonaa euroa, kuntien osuus 6,48 miljoonaa euroa ja EU:n osuus 4,6 miljoonaa euroa. Yritysyhteistyöllä ja kumppanuuksilla haetaan 4,6 miljoonan euron rahoitusta.

Budjetti on vielä alustava, koska Suomen valtio ei ole vahvistanut rahoitusosuuttaan. Kaikki kunnat (Tampereen lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi) ovat tehneet viralliset päätökset osallistumisestaan Tampere26-projektiin.

Pääkuntakumppani Mänttä-Vilppulan asukasta kohti laskettu maksuosuus on Tampereen jälkeen suurin. Muut kunnat osallistuvat keskenään asukasmäärään sidotulla summalla.

Kaikki osallistujat ovat myös sitoutuneet ns. B-suunnitelman toteutukseen, mikäli Tampere ei tule valituksi. Sen budjetti on vähintään 10 prosenttia kuntien yhteisestä budjetista.

Aiempien selvitysten kulttuuripääkaupunkivuosi on ollut kaupungeille taloudellisesti kannattava sijoitus. Esimerkiksi Turun vuoden 2011 budjetti oli 55 miljoonaa euroa. Vuosi toi Turkuun ja Varsinais-Suomeen yhteensä 260 miljoonan euron tuotantovaikutukset.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut