Tampereen ja monien Pirkanmaan muiden kuntien yhteisessä (Tampere26) hakemuksessa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 on neljä ohjelmalinjaa sekä kaksi erillistä ohjelmakokonaisuutta.
Ohjelmakokonaisuus Party Time on sarja suuren yleisön tapahtumia. Sarja sisältää avajaiset eli Winter Partyn 1.1.–4.1.2026 sekä kolme vuodenaikojen mukaan nimettyä juhlaviikonloppua keväällä, kesällä ja syksyllä ja vuoden päättäjäiset.
Mukana on muun muassa Tampere-talon kansainvälinen Moomin On Ice -jääbaletti, Olafur Eliassonin ja muiden pohjoismaisten taiteilijoiden yhteisnäyttely Tampereen taidemuseon laajennusosaan sekä Pakkahuoneen aukiolle ja nyky-Tampereen maailmaan tuotu, uusinta digiteknologiaa hyödyntävä Romeo ja Julia.
Samoin mukana on muun muassa SS Kurun uppoamisen muistoksi Mustalahden satamassa esitettävä Kuru-musikaali, Sorin Sirkuksen, Eppu Normaalin ja Santtu-Matias Rouvalin johtaman orkesterin produktio Tampereen tarina , tanssiteos teollisuusrobottien kanssa, kaupunkivalaisua ympäri Pirkanmaata, heavy metal -musikaalia ja paljon muuta.
Equaliser on ohjelmakokonaisuus, jossa on kyse paikallisten kulttuuritoimijoiden työskentelyolosuhteiden, yhteistyömahdollisuuksien ja taitojen kartuttamisesta. Mukana on esimerkiksi entisen Nekalan koulun kehittäminen kulttuurikeskukseksi.
Equaliserin tärkeimpiä projekteja on EDAS Tool (Equality, Diversity, Accessibility ja Sustainability), joka on mullistava työkalu ja alusta kaikille tapahtumajärjestäjille tapahtumien saavutettavuuden parantamiseksi.
Kulttuuriohjelmia on neljä. Vallankumouksia tutkii taiteen ja kulttuurin avulla historiallista kehitystä ja nykyistä tasa-arvotilannetta Tampereella ja Euroopassa. Mitkä ovat tärkeimmät sosiaaliset huolenaiheemme?
Yhdenvertaisesti sinun juhlii kulttuurin ja taiteen monimuotoisuutta. Kuvataide, kulttuuriperintö, populaarikulttuuri, ruohonjuuritason kulttuuri ja vastakulttuuri ovat yhtä arvostettuja taiteellisen ilmaisun alueita.
Kylähyppely tarkastelee tasa-arvoa alueellisesta näkökulmasta ja edistää korkealaatuisen kulttuurin saatavuutta Pirkanmaalla. Taiteilijoita ja heidän yleisöjään lähetetään hyppäämään kylästä toiseen ja samalla kehitetään Pirkanmaata alueellisten lähestymistapojen avulla.
Villi kortti antaa luonnolle yhdenvertaisen aseman ihmisen kanssa. Monien ekologisten kriisien vuoksi on haastettava käsityksemme kulttuurista vain inhimillisenä ilmiönä.
Tampere26 on vahvasti alueellinen projekti. Tampereen lisäksi hakemuksessa ovat mukana Pirkanmaan kunnat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.
Lopullinen vuoden 2026 kulttuuripääkaupungin valinta tapahtuu 2. kesäkuuta. Valinnan Tampereen, Oulun ja Savonlinnan kesken tekee kansainvälinen asiantuntijaraati.