Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kakkos- tai kolmospaikkoja ei kannata tavoitella" – Nämä kolme asiaa ovat Pirkanmaan menestyksen kannalta tärkeimmät kuntavaaleissa

Näkökulma: Maakuntajohtaja Esa Halme listasi kolme kuntavaalien avainasiaa, jotka ratkaisevat Pirkanmaan menestyksen.

Suomalainen osaaminen syntyy tulevaisuudessa kunnissa. Kunnissa luodaan myös pohja sille, miten Pirkanmaa pärjää kansainvälisessä kilpailussa.

Tämän kilpailukyvyn varmistaminen on tärkeää myös tulevissa kuntavaaleissa, tiivistää Pirkanmaan maakuntajohtaja Esa Halme.

– Valtion tehtävä on varmistaa, että Suomi kansakuntana ei jarruta, mutta arjen elinvoiman pohja syntyy tulevaisuudessa yhä enemmän kunnissa.

Halme listasi Tamperelaisen pyynnöstä kolme kuntavaalien avainasiaa, jotka ratkaisevat tulevaisuudessa Pirkanmaan menestyksen.

1) Edelläkävijä globaalissa maailmassa: ”Tärkeä kysymys on se, miten varmistaa edelläkulkijuuden henki Pirkanmaalla tulevaisuudessa. Kehitystä on helppo seurata, mutta kakkos- tai kolmospaikkoja ei kannata tavoitella. Pitää olla tavoitteissaan ykkönen.

Meillä on halutuin yliopisto ja meillä on koulutusjärjestelmä, joka pystyy elinkeinokeskusteluun. Ainakin niissä rooleissa täytyy olla ykkönen.

Pirkanmaalla täytyy olla kyky viedä tuotteita ja ratkaisuja maailmalle, niin että niistä syntyy tänne vaurautta. Tämä ratkaisee globaalissa mittakaavassa.”

2) Opetuksella osaaminen kuntoon: ”Kun sote-palvelut ovat siirtymässä pois kunnilta, tulee opetuksesta kunnan ylivoimaisesti suuri toimiala.

Tiivistetysti kunnan ydintehtävä on varmistaa osaaminen eli saattaa vastasyntynyt lapsi hyvin koulutettuna menestyksekkääseen aikuisuuteen hyvässä vastuullisessa ja halutussa ympäristössä.

Kun voimaan on tulossa myös 12-vuotinen oppivelvollisuus, on Pirkanmaan kannalta oleellista käyttää sen eväät niin, että pirkanmaalaiset oppivelvollisuuden läpikäyneet ovat entistä kiinnostavampia ulkomaalaisten investoijienkin näkökulmasta.

Missä on kouluja, joista valmistuneet pärjäävät, sieltä yrityksetkin haluavat työvoimaa. Ikäluokkien pienetessä kilpailu osaavista ihmisistä laajenee kaikille aloille.

Tämän takia Pirkanmaalla pitää huolehtia myös siitä, että kieliosaaminen on laajemmalla pohjalla. Minulla ei ole mitään englantia tai ruotsia vastaan, mutta nyt valinnan tekee systeemi, ei oma halu. Pirkanmaan kaltaisen alueen pitäisi tarjota mahdollisuus tarttua kieleen, johon haluaa.”

3) Yhteistyökyvyn säilyminen: ”Ylivertaisesti tärkeintä on kuitenkin se, että Pirkanmaalla säilyy kuntien välinen yhteistyökyky.

Kuntien välinen yhteistyö on mennyt takavuosista parempaan suuntaan Pirkanmaalla. Yhteiselo on muuttunut sodasta kilpailuksi.

Yhteistyökyky on koko positiivisen Pirkanmaa-kuvan keskeisin ominaisuus. Täällä uskalletaan argumentoida ja olla asioista eri mieltä, mutta päätöksiä pitää tehdä ja niihin sitoutua.”