Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

100000:s kuorma lähti Sulkavuoren työmaalta – rekkaralli hiljenee viimeistään loppukesästä

Tampereen Sulkavuoren keskuspuhdistamon työmaalta lähti maanantaina 100000:s kuorma louhetta.

Kuskina oli Kaskenoja Oy:n Meri Saranpää, joka on kuljettanut kiveä Sulkavuoresta työmaan alusta asti eli hieman yli kaksi vuotta.

– Tämä on samanlainen työmaa kuin muutkin, mutta pimeässä tunnelissa saa kyllä olla tarkkana auton kanssa. Pitää olla tietoinen ympäristöstä, hän kertoo.

Keskuspuhdistamon työmailta louhitaan rakentamisen aikana kalliota noin 950000 kuutiota, josta Sulkavuoren ja Vihilahden välisten tunnelien osuus on noin 84000 kuutiota.

Muutama vuosi sitten Keskuspuhdistamo arvioi, että alueelta lähtee yhteensä noin 128 000 kuorma-autollista louhetta.

Louhintatöiden valvoja, projekti-insinööri Henri Luhtala Sitowise Rakennuttajat Oy:stä sanoo nyt, että Sulkavuoresta syntyy louhetta yhteensä noin 115000 kuorma-autollista. Kuljetettavaa on siis vielä noin 13 prosenttia kokonaismäärästä.

Louhinnan vilkkaimmassa vaiheessa louhetta ajettiin noin 250 kuormaa vuorokaudessa eli noin 15 kuorma-autollista tunnissa.

Tällä hetkellä sitä kulkee noin 100-150 kuormaa päivässä, joten rekkaralli on hiljentynyt merkittävästi ja rauhoittuu vielä enemmän, mitä pitemmälle kohti loppukesää mennään.

– Vielä kuukaudesta kahteen on tiiviimpi ajotahti ja sitten ajaminen hiljenee merkittävästi.

– Ajo päättyy lähes tyystin loppukesällä, kun viemäritunnelien osuudesta louhittava aines on saatu vietyä, Henri Luhtala sanoo.

Kaikki loput Sulkavuoren työmaan kivet, noin 10 prosenttia kokonaismäärästä, ajetaan tämän hetken tiedon perusteella Rotator Oy:n entiselle teollisuustontille Lakalaivaan.

Oheinen ympyrädiagrammi kertoo, minne louhetta on viety ja hieman myös siitä, mihin sitä on käytetty. Louhe käytetään joko sellaisenaan tai jatkojalostettuna Tampereen kaupungin rakennuskohteissa.

Rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen Tampereen kaupungilta kertoo lisää kohteista, joihin kaupunki on louhetta käyttänyt tai käyttää sitä.

– Kauppiin on kuljetettu Sulkavuoren louhetta pesäpallokentän ja jalkapallokentän tarpeisiin. Sorsapuiston kentän pohjaan meni hieman pesäpallostadionia vähemmän. Lisäksi louhetta on käyetty Loukkaankadun meluvallin pohjien vahvistukseen ja painopenkereeseen Hiedanrannassa, Tietäväinen sanoo.