Ratikka avataan matkustajille 10. toukokuuta – Näin pääset kyytiin: vaatii ennakkoilmoittautumisen, lippu hankittava ennakkoon...

Ratikan tuloa juhlistetaan elokuussa Ratikka-viikolla. Pekka Ruissalo
Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen ratikan kaupallinen koeliikenne alkaa 10. toukokuuta, mutta koronan takia matkustajien täytyy ilmoittautua ennakkoon.

Tampereen Ratikan liikennöintiallianssi tiedottaa ennakkoilmoittautumisen aukeamisesta erikseen ensi viikolla.

Koeliikennettä ajetaan 15 minuutin vuorovälein arkisin noin kello 12–18 linjalla 3, joka kulkee Hervantajärven ja Pyynikintorin välillä. Kyytiin pääsy edellyttää sekä ennakkoilmoittautumisen Nyssen sivuilla että matkalipun ostamisen ennakkoon tutuista Nyssen kanavista, eli Nysse Mobiili -sovelluksen kautta tai käyttämällä Nysse-matkakorttia. Ratikka liikkuu vyöhykkeillä A ja B, eli matkaan tarvitaan kahden vyöhykkeen lippu. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

– Koronatilanteen johdosta matkustajamäärää on tarpeen rajata, jotta voimme taata vaaditut turvavälit. Toivomme, että ihmiset muistavat ilmoittautuessaan, että tarpeetonta matkustamista on edelleen syytä välttää. Kaikki pääsevät kyllä ennen pitkää kokeilemaan Ratikalla matkustamista, Tampereen seudun joukkoliikenne Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita lupaa tiedotteessa.

– Valmistaudumme lukuisin toimenpitein turvallisen koeliikenteen käynnistämiseen. Raitiovaunuihin asennetaan käsidesiautomaatit, matkustajapaikkojen määrää rajoitetaan ja informoimme matkustajia kuulutuksin, ohjevideoin ja opastein. Vaunut ovat hyvin ilmastoituja, mutta ilmanvaihto tehostuu, kun kaikki ovet avataan joka pysäkillä. Ratikat saavat myös nanopinnoitteen, joka tappaa virukset pinnoilta muutamassa minuutissa. Lisäksi vaunut siivotaan joka päivä tehostetusti, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö listaa tiedotteessa.

Tampereen Ratikan koeliikenne on Ratikan käyttöönoton kannalta tärkeä vaihe, jossa viimeistellään palvelukokemus ja testataan liikennöinnin suunnitelmat.

Ratikan kyytiin otetaan silloin maksavia asiakkaita, mutta Ratikka ei liikennöi vielä lopullisten aikataulujen mukaisesti eivätkä bussilinjastoon tehtävät muutokset ole vielä voimassa. Samalla kuljettajat ja liikenteenohjaajat saavat arvokasta kokemusta matkustajien kanssa aikataulun mukaan ajamisesta.

Tampereen Ratikan liikennöintiallianssi päätti maaliskuussa koeliikenteen aloittamisen siirtämisestä toukokuulle heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Liikennöintiallianssi arvioi silloin kaupungin häiriötilannejohtoryhmän kanssa, että riski siihen, että avoimen koeliikenteen aloittaminen saisi suuren ihmisjoukon liikkeelle, on liian korkealla.

Samasta syystä koeliikenne on nyt päätetty aloittaa rajoitetusti. Ennakkoilmoittautumista vaativaa koeliikenteen vaihetta seuraa myöhemmin kesällä vaihe, jolloin matkustajille tulee tarjolle vuoroja laajemmin liikennöintiajoin.

– Hankkeemme etenee osittain jopa aikataulua edellä ja kuljemme vakaasti kohti liikennöinnin aloittamista elokuun 9. päivänä. On hienoa, että pääsemme nyt aloittamaan koeliikenteen ja siten varmistamaan liikennöintiallianssin lupaaman palvelutason. Siihen tarvitaan testaamista maksavien asiakkaiden kanssa, Pekka Sirviö toteaa.

Kommentoi

Mainos: Pirkanmaan Osuuskauppa

Kuka olet ilman titteliäsi? Ihmisten työpaikan mallit kertovat

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut