Kolumni 100 vuotta oppivelvollisuutta – "Opin, valistuksen ja aatteiden maailmassa on ikuinen nuoruus ja kevät"

Oli juhlapäivä, sain käyttää puheenvuoron eduskunnan täysistunnossa päivälleen 100 vuotta siitä, kun eduskunta oli säätänyt 15.4.1921 oppivelvollisuuslain. Puhe oli minulle henkilökohtaisesti tärkeä, koin sen pitämisen arvostuksen osoitukseksi tekemästäni työstä suomalaisen koulutuksen ja sivistyksen hyväksi.

Olen onnellinen siitä, että yhteiskunta on mahdollistanut tuhansille ja taas tuhansille maksuttoman koulutuksen. Kansakoulun – myöhemmin peruskoulun – kehitystarina on sankarikertomus, sen takana paljon työtä, näkemyksellisyyttä, taisteluakin.

Koulutus on aina paitsi koulutuspolitiikkaa niin myös mitä suuremmassa määrin yhteiskuntapolitiikkaa. Maksuton, 9-vuotinen peruskoulu tasa-arvoisti merkittävästi oppimista ja lasten ja perheiden oppimismahdollisuuksia, kun kansa-, kansalais- ja keskikoulu yhdistyivät peruskouluksi. Kaikille lapsille tuli mahdolliseksi ponnahduslauta eteenpäin! Suomen lahjakkuuspotentiaalin esiinmarssi nosti koulutustasomme uuteen nousuun.

Suomen oikeisto, kokoomus eturivin pulpetissa istuen, hyökkäsi uudistusta vastaan voimakkaasti. Peruskoulu nousi kuitenkin parhaimmiston joukkoon kansainvälissä vertailuissa kerta toisensa jälkeen.

Tänä päivänä Suomi tunnetaan maailmalla oppimisen mallimaana.

Peruskoulua pitää kehittää koko ajan. Ollessani opetusministerinä vuosina 2011–2013 uudistimme tuntijaon. Taito- ja taideaineita, historiaa, yhteiskuntaoppia ja liikuntaa lisättiin. Samoin draaman käyttöä opetusmenetelmänä. Työtä riittää – oppimiserojen kaventamisessa ja alisuoriutumisen poistamisessa

Opin, valistuksen ja aatteiden maailmassa on ikuinen nuoruus ja kevät.

Miten tiivistää ministeri, kansansivistäjä Väinö Voionmaan, Suomen peruskoulun isänä tunnetun R.H. Oittisen ja monien muiden kansansivistäjien perintöä sadan vuoden juhlapäivänä.

Koulutuksen tulee olla edelläkävijä ja uudistaja, jonka kautta rakennetaan parempaa (työ-)elämää ja yhteiskuntaa ja sen avulla jokainen voi kehittyä täyteen mittaansa, oman lahjakkuutensa täyteen potentiaaliin.

”Opin, valistuksen ja aatteiden maailmassa on ikuinen nuoruus ja kevät”, kirjoitti Väinö Voionmaa.

kirjoittaja on kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut