Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Valtuusto hyväksyi Pohjois-Tampereen yleiskaavan

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Pohjois-Tampereen strategisen yleiskaavan.

Aitolahden ja Teiskon alueiden strategisen yleiskaavan rajana on etelässä valtatie 9, lännessä Näsijärvi, pohjoisessa Ruoveden kunta sekä idässä Oriveden ja Kangasalan kaupungit.

Yleiskaavan tarkoituksena on palvella alueen maankäytön ohjausta.

Palvelu- ja kyläalueille on mitoitettu muuta maaseutualuetta tiivimpää rakentamista ja mahdollisuus muuttaa loma-asunnon käyttötarkoitus vakituiseen asumiseen.

Kyläalueilla ja palvelujen saavutettavuuden kannalta suotuisilla alueilla uudisrakentaminen edellyttää pääsääntöisesti suunnittelutarveharkintaa ennen rakennusluvan myöntämistä.

Maaseutualueilla suora rakennuslupa on mahdollinen Paarlahden pohjoispuolisilla harvaan asutuilla alueilla, mutta muutoin maaseutualueilla uudisrakentaminen edellyttää suunnittelutarveharkintaa.

Asemakaavoitettavina alueina on osoitettu nykyiset Kämmenniemen, Tarastenjärven ja Polson asemakaava-alueet laajentumisalueineen sekä Nurmi-Sorilan osayleiskaavan mukaiset asemakaavoitettavat alueet. Näillä alueilla rakentamisen mitoitus ratkaistaan asemakaavoituksen yhteydessä.

Yleiskaavassa on tarkasteltu erikseen elinkeinotoimintoja kuten maa- ja metsätaloutta sekä matkailua, luonnonsuojelua ja virkistysalueita sekä kulttuuriympäristöä.

Alueella voimassa olevat rantayleiskaava, osayleiskaavat ja asemakaavat säilyvät voimassa edelleenkin. Näillä alueilla rakentamisen ohjaaminen tapahtuu kyseessä olevan kaavan mukaisesti, mutta mikäli kaavoja muutetaan tai niistä poiketaan, tulee strategisen yleiskaavan periaatteet huomioida.

Asian käsittelyn aikana valtuutettu Ilkka Sasi (kok.) teki seuraavan toivomusponnen: Valtuusto edellyttää, että laaditaan luontoarvot turvaten Aitolahden ja Teiskon haja-asutusalueen rantoja koskeva selvitys mahdollisista loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutoksista vapaa-ajan käytöstä pysyvään asumiseen. Selvityksessä arvioitaisiin yleispiirteisesti, paljonko loma-asuntojen käyttötarkoitusta muutettaisiin ja mille alueille muutokset kohdistuisivat. Toisaalta arvioitaisiin mitkä kustannusvaikutukset muutoksista kaupungille syntyisi verotulojen kasvusta ja toisaalta yhdyskuntarakenteen leviämisestä. Samoin pitäisi arvioida muutokset alueen palvelurakenteeseen. Selvitys pitää tehdä yhteistyössä Pirkanmaan liiton, ely-keskuksen ja muiden viranomaisten kanssa. Osana selvitystä arvioidaan mahdollinen tarve uudistaa Aitolahti-Teisko rantayleiskaava. Uudistamisen vaihtoehtona arvioidaan myös nykyisen rantayleiskaavan ja rakennusjärjestyksen yksittäisten kohtien tarkistaminen.

Toivomusponsi hyväksyttiin äänestyksen jälkeen äänin 47–10 (10 tyhjää).