Kitaraa soitetaan Tampereella taas kilpaa etänä – "Pistokeikka vaikkapa Kiinasta Tampereelle nuorten kisaan tuskin toteutuisi lentäen"

Festari: Jo 17:nnen kerran järjestettävä Tampere Guitar Festival tarjoaa etämudossa klassisen kitaran uusimmat vivahteet.

Tampere Guitar Festival järjestetään tänä vuonna jo 17. kerran. Klassisen akustisen kitaransoiton Suomen päätapahtuma alkaa toukokuun lopulla ja loppuu kokonaisuudessaan marraskuun alussa.

Koronan vuoksi pelkästään verkossa pidettävä festivaali starttaa nuorten kitaristien kilpailulla.

– Nuorten kisassa on kolme ikäryhmää. Olemme saaneet ilmoittautuneita Aasiasta, Etelä-Amerikasta sekä eri puolilta Eurooppaa ja onneksi myös Suomesta, Tampere Guitar Festivalin johtaja Tomi Tolvanen pohtii.

– Maailmalla tuntuu olevan suuri tarve tällaiselle toiminnalle. Vaikka olemme verkossa ja kokemus on kaikkien kannalta erilainen, se samalla myös lisää saavutettavuutta monella tasolla.

– Pistokeikka vaikkapa Kiinasta Tampereelle nuorten kisaan tuskin toteutuisi lentäen.

Ilmoittautumiset Tampere Guitar Festivalin nuorten sarjoihin sekä kansainväliseen pääkilpailuun ovat vielä avoinna tapahtuman verkkosivuilla. Ikärajaton sarja toteutetaan yhteistyössä espanjalaisen The José Tomás Villa de Petrer International Guitar Festivalin kanssa.

Taidesoittimena kitara on melko nuori.

Kaksiosaisen kitarakilpailun lisäksi festivaali tarjoaa kesäkuun 8. päivästä alkaen kuusi kansainvälistä konserttia, joissa esiintyvät unkarilainen Marcell Nickman, kiinalainen Jiujiu Wu, kanadalainen Steve Cowan, costaricalainen Álvaro Miranda, kroatialainen Lovro Peretić ja suomalainen Osmo Palmu.

– Taidesoittimena kitara on melko nuori. Se kehittyykin jatkuvasti avaten sille uusia uria. Tämän vuoden pääteemamme on Lähellä. Toteutuksissa pohdimme, kuinka päästä vuorovaikutukseen ja lähelle, vaikka olemme kaikki kaukana toisistamme, Tolvanen toteaa.

Konserttitoiminta on yhä kansainvälisesti enemmän tai vähemmän halvaantuneessa tilassa. Tietoverkko on antanut musiikin ammattilaisille mahdollisuuksia luoda korvaavia toimintoja, joista osa jää Tolvasen mukaan pysyviksi Tampere Guitar Festivalille ja hänen pyörittämälleen Musiikkitoteemi-musiikkikoululle.

Koronan myötä ihmiset ovat oppineet hyödyntämään uusia tekniikoita.

– Uskon, että tulevaisuudessa niin musiikkikoulussa kuin kitarafestivaalilla tullaan toteuttamaan digitalisaatiota hyödyntävää yhdistelmämallia. Enää osaaminen tai työkalut eivät ole esteenä, vaan rajana ovat ainoastaan mielikuvitus ja luovuus, Tolvanen kuittaa.

Tomi Tolvanen

Ikä: Mies parhaassa iässä

Asuu: Tahmelassa

Parasta Tampereessa: Luonnonläheinen kulttuurikaupunki

Suosikkikitaristit: Ricardo Gallén (klassinen), Yamandu Costa (7-kielinen), Vicente Amigo (flamenco), John Scofield (sähkis)

Hienoin kitarakappale: Astor Piazzollan Invierno Porteñon kitarasovitus

www.tgf.fi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut