Kolossimaisen Hippostalon purku alkoi, näin työ etenee – "Pieni pala Hippostaloa siirtyy myös osaksi uusia rakennuksia jossain päin Suomea"

Tampereen Kalevassa sijaitsevan entisen valtion virastotalon, Hippostalon, purkaminen on aloitettu.

Purkutyöt aloitettiin maaliskuun puolivälissä. Aluksi on tehty sisäpurkua, johon kuuluu muun muassa irtaimiston ja kiintokalustuksen purkutyöt.

– 1970-luvulla tehdyssä rakennuksessa on jonkin verran asbestia ja muita haitta-aineita. Niiden poistaminen on tehty erikoistyönä asianmukaisin menetelmin ennen muun purkutyön aloittamista. Matalamman kolmikerroksisen siiven sisäpurku on tehty ja korkeamman seitsemänkerroksisen siiven sisäpurku on noin puolivälissä, TOAS Hippos -allianssin projektipäällikkö, rakennuttajapäällikkö Ville Rajakallio A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:stä kertoo.

Kun Hippostalon sisäpurkutyöt on saatu päätökseen, siirrytään purkamaan rakennuksen runkoa konetyönä. Sen aloitus on aikataulutettu vappuviikolle.

Rakennuksen betonirungon purkaminen etenee niin, että aluksi puretaan matalampi siipi rakennuksesta ja sen jälkeen korkeampi siipi. Ensin puretaan katto- ja yläpohjarakenteet. Siitä purku etenee ylemmistä kerroksista alaspäin.

Ville Rajakallio sanoo, että Hippostalon purkutöistä syntyy jonkin verran haittaa liikenteelle ja ympäristön asukkaille, mutta luonnollisesti haitat pyritään minimoimaan. Purkutyön alla oleva työmaa-alue aidataan huolellisesti, syntyvää purkujätettä kastellaan pölyämisen vähentämiseksi ja kiviaineksen murskaus tehdään muualla, pois asuinympäristöstä.

Pieni pala Hippostaloa siirtyy myös osaksi uusia rakennuksia jossain päin Suomea.

Purun lopputuotteita kuljetetaan pois työmaalta noin tuhat autokuormallista eli keskimäärin noin kymmenen kuormallista päivässä.

– Määrä toki vaihtelee päivittäin. Pyrimme välttämään kuljettamista kouluvuoden aikana kello 7-9 välillä, jolloin lukion saattoliikenne on vilkkaimmillaan, Rajakallio toteaa.

Purkujäte voidaan hyötykäyttää lajittelulaitoksessa noin 99-prosenttisesti Tarasten kiertotalousalueella ja sen infran rakentamisessa esimerkiksi jätteenkäsittelylaitoksen täyttökerrosten materiaalina.

– Toki esimerkiksi metallit ja lasi voidaan hyödyntää uusiomateriaalien valmistuksessa, joten pieni pala Hippostaloa siirtyy myös osaksi uusia rakennuksia jossain päin Suomea, projektipäällikkö kertoo.

Tontin purkutyö on valmis syyskuussa 2021. Sen jälkeen on tarkoitus siirtyä uudisrakentamiseen aloittaen siihen liittyvistä maanrakennustöistä.

Uudisrakentaminen käynnistyy rakennuksesta, joka on lähellä Teiskontien kevyenliikenteenväylän alikulkutunnelia ja rakentaminen etenee siitä lukion suuntaan.

Hippostalosta TOAS Hippokseen

Hippostalo tontille tulee Tampereen opiskelija-asuntosäätiön TOAS Hippos, joka on TOAS:n historian mittavin uudisrakennushanke.

Kyseessä on 35050 neliön kortteli, joka sisältää niin asuintiloja, liike-, toimisto-, palvelu- ja yhteistiloja sekä lisäksi päiväkodin.

Noin 70 prosenttia opiskelijakylän rakennuksista tulee olemaan puurakenteista. Asuinkerrokset ensimmäistä kerrosta lukuun ottamatta toteutetaan CLT-moduuleilla.

TOAS Hippoksen viimeinen vaihe valmistuu arviolta vuoden 2025 aikana.

Hippos-hanketta viedään allianssimallilla eteenpäin eli arkkitehdit, suunnittelijat ja toteuttajat on koottu yhteiseen pöytään jo marraskuusta 2019 lähtien.

Allianssissa ovat mukana TOAS, Arkkitehtitoimisto Helamaa&Heiskanen Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Granlund Tampere Oy, Hartela Länsi-Suomi Oy

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut