Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolossimaisen Hippostalon purku alkoi, näin työ etenee – "Pieni pala Hippostaloa siirtyy myös osaksi uusia rakennuksia jossain päin Suomea"

Tampereen Kalevassa sijaitsevan entisen valtion virastotalon, Hippostalon, purkaminen on aloitettu.

Purkutyöt aloitettiin maaliskuun puolivälissä. Aluksi on tehty sisäpurkua, johon kuuluu muun muassa irtaimiston ja kiintokalustuksen purkutyöt.

– 1970-luvulla tehdyssä rakennuksessa on jonkin verran asbestia ja muita haitta-aineita. Niiden poistaminen on tehty erikoistyönä asianmukaisin menetelmin ennen muun purkutyön aloittamista. Matalamman kolmikerroksisen siiven sisäpurku on tehty ja korkeamman seitsemänkerroksisen siiven sisäpurku on noin puolivälissä, TOAS Hippos -allianssin projektipäällikkö, rakennuttajapäällikkö Ville Rajakallio A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy:stä kertoo.

Kun Hippostalon sisäpurkutyöt on saatu päätökseen, siirrytään purkamaan rakennuksen runkoa konetyönä. Sen aloitus on aikataulutettu vappuviikolle.

Rakennuksen betonirungon purkaminen etenee niin, että aluksi puretaan matalampi siipi rakennuksesta ja sen jälkeen korkeampi siipi. Ensin puretaan katto- ja yläpohjarakenteet. Siitä purku etenee ylemmistä kerroksista alaspäin.

Ville Rajakallio sanoo, että Hippostalon purkutöistä syntyy jonkin verran haittaa liikenteelle ja ympäristön asukkaille, mutta luonnollisesti haitat pyritään minimoimaan. Purkutyön alla oleva työmaa-alue aidataan huolellisesti, syntyvää purkujätettä kastellaan pölyämisen vähentämiseksi ja kiviaineksen murskaus tehdään muualla, pois asuinympäristöstä.

Pieni pala Hippostaloa siirtyy myös osaksi uusia rakennuksia jossain päin Suomea.

Purun lopputuotteita kuljetetaan pois työmaalta noin tuhat autokuormallista eli keskimäärin noin kymmenen kuormallista päivässä.

– Määrä toki vaihtelee päivittäin. Pyrimme välttämään kuljettamista kouluvuoden aikana kello 7-9 välillä, jolloin lukion saattoliikenne on vilkkaimmillaan, Rajakallio toteaa.

Purkujäte voidaan hyötykäyttää lajittelulaitoksessa noin 99-prosenttisesti Tarasten kiertotalousalueella ja sen infran rakentamisessa esimerkiksi jätteenkäsittelylaitoksen täyttökerrosten materiaalina.

– Toki esimerkiksi metallit ja lasi voidaan hyödyntää uusiomateriaalien valmistuksessa, joten pieni pala Hippostaloa siirtyy myös osaksi uusia rakennuksia jossain päin Suomea, projektipäällikkö kertoo.

Tontin purkutyö on valmis syyskuussa 2021. Sen jälkeen on tarkoitus siirtyä uudisrakentamiseen aloittaen siihen liittyvistä maanrakennustöistä.

Uudisrakentaminen käynnistyy rakennuksesta, joka on lähellä Teiskontien kevyenliikenteenväylän alikulkutunnelia ja rakentaminen etenee siitä lukion suuntaan.