Koukkujärven uuden biolaitoksen avajaisia oli tarkoitus juhlia toukokuussa – juhlat siirretty eikä laitoskaan ole vielä valmis

Naapurit: Uuden biolaitoksen valmistuminen on viivästynyt koronan takia.

Nokian Koukkujärvellä sijaitsevan, Pirkanmaan Jätehuollon uuden biolaitoksen käyttöönotto on viivästynyt entisestään. Alkuperäisen aikataulun mukaan laitoksen olisi pitänyt olla valmis vuoden 2020 lopulla. Vielä syksyllä uuden arvion mukaan koekäytön piti alkaa helmikuussa ja varsinaisen käytön huhti-toukokuussa. Korona on kuitenkin viivästyttänyt aikataulua niin, että tämän hetken arvion mukaan koekäyttö alkaa kesän aikana, jos uusia viivästyksiä ei tule.

– Viivästymiset ovat johtuneet pääosin ulkomaisiin laitevalmistajiin ja toimittajiin kohdistuneista koronarajoituksista. Esimerkiksi osaa laitteistoista tai asentajaryhmistä ei olla saatu suunnitellun mukaisesti maahan, kertoo Pirkanmaan Jätehuollon tekninen päällikkö Elina Tiira.

Koekäyttö tarkoittaa, että biojätekuormat alkavat kulkea Tarastenjärven kompostointilaitoksen sijaan Koukkujärvelle. Laitoksen käyttöönotto kestää Tiiran mukaan minimissään puoli vuotta. Tähän sisältyy myös koekäyttö, joka on yksi osa käyttöönottoa.

Koukkujärven biolaitos nimitettiin kilpailussa Biomyllyksi. Biomyllyssä käsitellään 17 kunnan biojätteet sekä Nokian kaupungin puhdistamolietteet. Biojätteelle ja lietteelle on Biomyllyssä omat linjat.

Biomylly tuottaa biokaasua, multaa ja luomutuotantoon kelpaavia ravinteita. Biomyllyn viereen on myöhemmin tulossa biokaasun tankkausasema.

– Asemalla voivat tankata niin jäteautot kuin yksityiset kuluttajat, Tiira kertoo.

Asemalla voivat tankata niin jäteautot kuin yksityiset kuluttajat.

Henkilöauto kulkee yhden, noin kaksikiloisen biojätepussin sisällöstä tuotetulla biokaasulla noin neljä kilometriä. Yhdellä biojätepussilla saadaan tuotettua myös ravinteet 400 gramman ruisleipään.

Vaikka Biomyllyn käyttöönotto on viivästynyt, biojätteet on saatu käsiteltyä Tarastenjärven kompostointilaitoksessa. Lietteet on kompostoitu Koukkujärvellä.

– Vaikutuksia on ollut muun muassa menetettyihin ympäristöhyötyihin, kun biokaasua ei olla saatu liikennekaasuksi ja nestemäisiä ravinteita kiertoon, Tiira sanoo.

Biomylly-investoinnin arvo on Tiiran mukaan noin 23 miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle 4,55 miljoonaa euroa energiakärkihanketukea.

Biomyllyn avajaisia oli tarkoitus juhlia Tampereen keskustorilla toukokuun alussa. Koronan vuoksi yleisötilaisuutta ei kuitenkaan järjestetä. Tiira kertoo, että uutta päivää suunnitellaan syksyyn.

– Pääsemme toivottavasti yhdessä juhlistamaan Biomyllyn alkutaivalta.

Biomylly

Pirkanmaan Jätehuollon biolaitos eli Biomylly avautuu Nokian Koukkujärvelle tänä vuonna.

Laitoksessa tullaan käsittelemään 17 kunnan biojätteet ja Nokian kaupungin puhdistamolietteet.

Laitoksessa on kaksi erillistä linjaa, kuivalinja biojätteille ja märkälinja lietteille.

Laitos voi käsitellä vuodessa 24 000 tonnia biojätettä ja 10 000 tonnia lietettä.

Rakentaminen alkoi kesällä 2019

Investoinnin arvo 23 miljoonaa euroa

Rakentamiseen on saatu työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä energiakärkihanketukea 4,55 miljoonaa euroa.

Biokaasulle rakennetaan tankkausasemat sekä Koukkujärvelle että Tarastenjärvelle.

Biokaasua myydään myös yksityisautoilijoille.

Laitoksen valmistumiseen asti biojätteet käsitellään Tarastenjärven kompostointilaitoksessa .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut