Kirsi, Marjo vai Mia? Nyt alkaa äänestys Tampereen ratikan kuulutusäänestä – Kriteerejä selkeys, sanojen painotukset, puheen sopiva nopeus, äänensävy, eläytyminen...

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Ratikan tulevasta kuulutusäänestä on alkaa yleisöäänestys.

Yleisö pääsee valitsemaan lopullisen kuulutusäänen äänestämällä suosikkiaan kolmesta ehdokkaasta Tampereen Ratikan verkkosivuilla.

Tampereen Ratikan automaattiset pysäkkikuulutukset noudattavat vaunun matkustamonäytöillä tekstinä näkyvää reittitietoa sekä seuraavan pysäkin informaatiota. Pysäkkikuulutuksissa kerrotaan pysäkin nimi ja linjan päätepysäkki. Poikkeus- ja häiriötilanteissa kuulutuksista vastaavat tarvittaessa Ratikan kuljettajat. Pysäkkikuulutusten toimintaa on testattu kevään aikana koeajoja varten toteutetuilla esimerkkikuulutuksilla.

Kuulutusäänessä tärkeää on oikea ajoitus ja sopiva rytmi.

– Tärkeintä on, että ääni on selkeä ja erottuu liikenteen joukosta. Myös ääntämisen selkeys, sanojen painotukset ja puheen sopiva nopeus ovat tärkeitä. Tietenkin äänen täytyy olla myös miellyttävä, että sitä jaksaa kuunnella. Tähän vaikuttaa myös äänensävy ja eläytyminen, vaikka matkustajainformaatio ei varsinaista ääninäyttelemistä olekaan. Lopultahan nämä ovat kuitenkin makuasioita. Siksi onkin hienoa, että yleisö pääsee valitsemaan äänen, kertoo lähes 30 vuotta junainformaation parissa työskennellyt VR:n informaatiosuunnittelija Petri Sarjanen tiedotteessa.

Automaattikuulutusten äänen valinta toteutetaan yleisöäänestyksellä Tampereen Ratikan verkkosivuilla, osoitteessa www.tampereenratikka.fi/aanestys.

Suosikkiaan pääsee äänestämään runsaan viikon ajan kolmesta ennalta valitusta vaihtoehdosta, joiden valinnassa on kiinnitetty huomiota kuuluvuuteen, erottuvuuteen ja selkeyteen.

Kaikki ehdokkaat ovat naisääniä ja kulkevat kuuluttajien etunimillä: Kirsi, Marjo ja Mia. Äänestys avataan Tampereen Ratikan sivuilla perjantaina 16.4. klo 8.30 ja äänestysaika päättyy maanantaina 26.4. kello 8.00. Voittaja julkistetaan huhtikuun lopussa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut