MLL:n Tampereen osasto täyttää 100 vuotta, mutta rooli ei ole muuttunut: "Nykyäänkin on paljon tarpeita, joihin julkinen sektori ei vastaa"

Perhe: Tänään 100 vuotta täyttävän MLL:n rooli ei ole muuttunut, vaikka perheiden tarpeet ovat, sanoo toiminnanjohtaja Eeva Laine.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL:n Tampereen osasto täytti keskiviikkona 14.4.2021 sata vuotta. Vaikka tarpeet ovat sadassa vuodessa muuttuneet, järjestön rooli ei, sanoo toiminnanjohtaja Eeva Laine.

– 1920-luvulla oli uraauurtavaa, että alettiin seuraamaan lasten terveyttä, kun lapsuuden arvostus ylipäätään oli eri tasolla, Laine sanoo.

– Nykyäänkin on paljon tarpeita, joihin julkinen sektori ei vastaa. Kolmannen sektorin rooli on kehittää uutta: huomataan tarpeita, joita lapsilla ja lapsiperheillä on ja lähdetään kehittämään niihin vastaavia palveluita.

MLL:n ansioihin lukeutuvat muun muassa neuvolatoiminta, äitiyspakkauksen edeltäjä kiertokori ja kasvatusneuvola.

– 1960-luvulla kun yhteiskunnallinen korkeakoulu siirtyi Tampereelle ja opiskelijoiden lapsille ei ollut päivähoitoa, MLL perusti siihen tarpeeseen päiväkodin.

Tampereen osasto on myös aloittanut keskoskerhotoiminnan vuonna 1989. Sekin alkoi perheiden tarpeesta.

– Meille alkoi tulla toiveita, että keskosperheille tarvittaisiin omaa tukea. Taysin kanssa perustettiin vertaistukiryhmä, Laine kertoo.

Nykyäänkin sairaalalla on oma ryhmä ja sairaala-ajan jälkeen vertaistukiryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa MLL:n tiloissa. Se on yksi Tampereen osaston pisimpiä toimintamuotoja, mutta on nyt tauolla koronan takia.

Yksi tuoreemmista esimerkeistä on eron ensiapupiste, jossa tarjotaan tukea eroa harkitseville, eroavilla ja eronneille lapsiperheille.

– Se on laitettu pystyyn 2012, kun ei ollut palvelua, josta saisi yhden luukun periaatteella apua nopeasti. Eroperheitä on paljon, eikä tilanteessa aina muisteta miettiä lasten etua.

Eron ensiapupisteelle on myös ollut tarvetta. Laine kertoo, että puhelimet ovat soineet tiheään korona-aikana.

– Vaikea tietää, onko syynä korona, mutta palvelulle on kysyntää.

– Asiat ovat muuttuneet eikä meillä enää ole lääkäriä palkkalistoilla kuten sata vuotta sitten. Onneksi julkinen sektori on hoitaa nykyään neuvolatyön. Jos julkinen sektori järjestää joskus tulevaisuudessa Eron ensiapupisteen toiminnan, olen iloinen.

Laine uskoo, että MLL on jatkossakin lasten, nuorten ja lapsiperheiden tukena. Sitä, millaista toiminta on vaikkapa kymmenen vuoden päästä, ei vielä voi sanoa.

– Me ei lähdetä itse keksimään, että tehdään tällaista, vaan kun perheillä on tarpeita, joihin ei kukaan tässä kaupungissa vastaa, niin silloin me astutaan kehiin.

Lähivuosien tarkoituksena on kehittää Laivapuiston perhetaloa.

– Meillä on täällä ihanat, valoisat tilat hyvien yhteyksien päässä. Ajatuksena on kehittää Laivapuistoa niin, että toimintaa lapsiperheille olisi entistä laajemmin.

Toinen merkittävä tavoite on isien huomioiminen. Isiä käy jo nyt perhekahviloissa ja kerhoissa vauvojen kanssa, mutta Laineen mukaan heitä voisi käydä enemmänkin.

– Se on lähivuosien juttu. Jos isillä on toiveita ja ideoita, saa ottaa yhteyttä.

Eeva Laine

42-vuotias MLL:n Tampereen osaston toiminnanjohtaja

aloittanut toiminnanjohtajana vuonna 2020

ennen MLL:ää työskennellyt muun muassa Keliakialiitossa

koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri

harrastaa siirtolapuutarhaviljelyä ja liikuntaa

Mainos: Accountor

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut