Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

UKK-instituutti aloitti uuden projektin: nyt selvitetään aloittelevien juoksuharrastajien tekniikkaa ja terveyttä

Tampereen UKK-instituutti on aloittanut keväällä tutkimuksen, joka pyrkii selvittämään aloittelevien juoksuharrastajien tekniikkaa ja terveyttä.

Tutkimus on osa kansainvälistä hanketta, jolla pyritään edistämään juoksun harrastajien terveyttä sekä liikunnallista elämäntapaa.

Tutkimusta varten on rekrytoitu 150 juoksijaa, jotka osallistuvat maalis-huhtikuussa UKK-instituutissa tehtäviin tutkimusmittauksiin. Toukokuussa juoksijat alkavat harjoittelemaan instituutin fysioterapeuttien ohjaamissa juoksukouluryhmissä. Juoksukauden päätteeksi tutkimusmittaukset uusitaan. Vuonna 2022 sama tutkimus toistetaan uusien juoksun harrastajien kanssa.

– Tutkimusmittauksissa selvitetään 3D-liikeanalyysilla juoksijoiden suoritustekniikkaa. Juoksun biomekaniikkaa ja sen merkitystä aloittelevien juoksijoiden terveenä pysymiseen on vain vähän tutkittu. Lisäksi mittaamme erilaisilla testeillä juoksijoiden tasapainoa ja alaraajojen lihasvoimaa, kertoo biomekaniikan väitöskirjatutkimusta tekevä Heidi Jarske tiedotteessa.

Tutkimuksen vastaavat tutkijat ovat Tampereen Urheilulääkäriaseman ylilääkäri Jari Parkkari ja Calgaryn yliopiston apulaisprofessori Kati Pasanen. Tutkimus on osa Calgaryn yliopiston suunnittelemaa ja johtamaa hanketta, jossa vastaavanlainen tutkimus toteutetaan Suomen lisäksi myös Kanadassa.

– Juoksu on äärimmäisen hyvä kuntoilumuoto. On tärkeää saada tutkimustietoa, miten juoksuun liittyviä kipuja ja vaivoja voidaan vähentää, vastaavat tutkijat toteavat.

Liikkumisen turvallisuuden lisääminen on yksi UKK-instituutin painopistealueista. Tutkimusta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.