Tampereen Tullikamaria remontoidaan 9,5 miljoonalla eurolla – "Lähtökohta oli kattoremontin tarve"

Kaupunki: Kohteen perusparannuksessa pitää uusia katto, lämmöneristystä ja ilmanvaihtokoneita.

Hankearkkitehti Arto Huovila kertoo, että seuraavaksi tehdään hankesuunnitelma. Riina Haapala

Riina Haapala

Tampereen kaupunki aikoo perusparantaa Tullikamarin rakennuksen. Hankearkkitehti Arto Huovila kertoo, että kyseessä on laaja perusparannus, jossa käydään läpi kaikki tekniset järjestelmät ja rakenteet.

– Lähtökohta oli kattoremontin tarve, Huovila taustoittaa.

Kun rakennusta korjataan, kannattaa samalla tehdä useita tarpeellisia korjauksia.

– Peltikaton uusimisen yhteydessä pitää vahvistaa myös kattoristikoita. Pakkahuoneen salin hienot kattoristikot jätetään ja tuodaan rinnalle uudet ristikot, jotka kannattelevat rakennetta, Huovila kertoo.

Lisäksi Pakkahuoneen katon lämmöneristys ja ilmanvaihtokoneet pitäisi vaihtaa, kellarin ulkoseinien rakenteita pitää korjata ja alapohja uusia.

Myös Tullikamarin julkisivut vaativat kunnostusta. Rakennus on asemakaavalla suojeltu ja historia näkyy rakennuksessa.

– Tiilipintoja näkyy ja tarkoitus on jättää niitä mahdollisimman paljon. Julkisivun yksityiskohtia halutaan säilyttää, esimerkiksi vanhoja luodinreikiä ei paikata, vaikka muita rikkinäisiä tiiliä voi vaihtaa, Huovila kertoo.

Tullikamari ja Pakkahuone ovat valmistuneet vuonna 1901. Kulttuurikäyttöön rakennus on otettu vuonna 1988. Edellinen perusparannus on tehty vuonna 1994.

Tarkoituksena on, että tuleva perusparannus ajoitetaan samaan aikaan Tullikamarin aukion uudistamisen ja Merkurius-hankkeen rakentamisen kanssa.

– Varsinainen rakentaminen alkaisi 2022 lopussa tai tammikuussa 2023. Rakennusaika olisi 1,5 vuotta. Ajatus on, että kaikki alueen rakennushankkeet tehtäisiiin samalla rytinällä eikä jatkuvaa häiriötä, Huovila sanoo.

Tullikamarin aukion uudistamiseen liittyy myös vireillä oleva asemakaavamuutos. Sillä mahdollistetaan Tullikamarin sisäänkäynnin laajentaminen Tullikamarin aukion puolelle. Lisäksi asemakaava mahdollistaa 1500 neliömetrin maanalaisen lisärakentamisen. Sitä ei kuitenkaan Huovilan mukaan ole suunniteltu perusparannuksen yhteyteen.

– Samalla kun kaavaa uudistetaan, katsotaan Tullikamarin tarpeet.

Perusparannuksen kustannusarvio on noin 9,5 miljoonaa euroa. Tullikamarille oli aiemmin budjetoitu 3,9 miljoonaa euroa. Huovila ei uskalla vielä arvioida perusparannuksen rahoitusta.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta hyväksyi tarveselvityksen ja katsoi perusparannuksen olevan välttämätön, mutta piti kustannusarviota huolestuttavan korkeana ja edellytti, että varsinaisessa hankesuunnitelmassa kustannuksia karsitaan.

– Lautakunnan ponsi oli, että pitää tarkastella kustannusten karsimista. Se on tehtävänantona jatkosuunnittelussa. Toki tämä on aika iso rakennus ja väistämättä tulee kustannuksia. Noin 2500 euroa on se neliökustannus, se ei ole poikkeuksellisen suuri laajassa peruskorjauksessa.

Seuraavaksi Tullikamarin perusparannuksesta tehdään hankesuunnitelma, joka viedään vielä erikseen päätöksen tekoon. Siitä edetään toteutussuunnitteluun.

Hän pitää kuitenkin hyvänä, että rakennuksen perusparannuksen tarve on tunnustettu.

– Tämä on tunnustettu tärkeäksi kulttuuritilaksi, erittäin eloisa paikka. Vuositasolla 200 000 kävijää eri tapahtumissa, kyllä siinä ovi käy ahkerasti.

Kommentoi

Mainos: OVV Asuntopalvelut

Asuntokauppaa kotisohvalta käsin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut