Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Uusi 1800 asukkaan alue tulossa radanvarteen Tampereen Raholaan

Raholaan radan eteläpuolelle, Tesoman valtatien itä- ja pohjoispuolelle on suunnitteilla uusi merkittävä asuinalue. Yhdyskuntalautakunta hyväksyi 13.4.2021 Tesoman aluekeskusta noin 1800 asukkaalla vahvistavan asemakaavaehdotuksen asetettavaksi nähtäville. Tavoitteena on yleiskaavan mukainen kaupunkimainen alue.

Suunnittelualue sijaitsee Raholan kaupunginosassa noin 6 kilometriä länteen Tampereen keskustasta. Noin 13 hehtaarin alue rajoittuu osin etelässä ja idässä Risuharjunpuistoon. Korttelialueen lisäksi siihen kuuluu katu- ja viheraluetta sekä lämpövoimala kortteleiden eteläpuolella.

Nykyiset teollisuustontit on tarkoitus osoittaa kerrostalovaltaisen asumisen ja työpaikka- ja liiketilojen korttelialueeksi, jonne osoitetaan varaus myös päivittäistavarakaupalle, paloasemalle, päiväkodille, seurakuntarakennukselle sekä polttoaineenjakelun kylmäasemalle. Lämpövoimalan on toistaiseksi tarkoitus säilyä nykyisellä paikallaan.

Kaava tavoittelee uusia asumisen mahdollisuuksia, ympäristöhäiriötä tuottamatonta työpaikkatilaa, monipuolisia toimintoja, kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiä, sekä turvaa ekologisia yhteyksiä ja laadukasta viherympäristöä. Yhteyksiä Tesomalta Tohlopin suuntaan Mediapolikseen ja Hiedanrantaan vahvistetaan. Alueelle on osoitettu uusi rautatien alikulkuyhteys kävelyä ja pyöräilyä varten Kohmankaaren suuntaan.

Asemakaavalla radanvarteen muodostuva uusi asuinalue koostuu umpikorttelien ketjusta, jonka välit ovat vehreitä ja puistomaisia. Alueen länsipää on kaupunkimaisen tiivis työpaikka- ja palvelutiloineen. Alueen keskellä taitekohdassa sijaitsee puistovyöhyke ja sen itäpuolella Risuharjun kupeessa hieman pienemmän mittakaavan asuinkorttelit.

Umpikorttelit muodostavat melusuojan rata-aluetta vasten. Autojen pysäköinti keskitetään radan varren laitoksiin ja autokatoksiin, jolloin korttelien sisäpihat ovat autottomia yhteispihoja. Korttelialueen läpi kulkee itä–länsi-suuntainen alueen sisäinen jalankulun ja pyöräilyn reitti.

Asuinkorttelien mitoitusta, pysäköintijärjestelyjä ja lännen palvelukorttelin toimintojen sijoittelua on päivitetty valmisteluvaiheen jälkeen pyrkimyksenä korostaa alueen länsiosan kaupunkimaista luonnetta sekä koko alueen kaupunkikuvallista laatua ja omaleimaisuutta. Tätä ilmentää muun muassa asuinkortteleiden reunaan muodostuva Huokauskivenaukio. Lisäksi kaavaan on merkitty keskeiset kaavamääräykset esimerkiksi ympäristöhäiriöiden osalta.

Ennen asuinrakentamista alueella olevien teollisuusrakennusten kohdalla mahdollisesti olevat pilaantuneet maa-ainekset tulee selvittää tarkemmin. Suunnittelualueen keskelle muodostetaan pohjois–etelä-suuntainen Kolismaa-suojaviheralue, joka on liito-oravan kulkuyhteys.