Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden koru -kilpailun perustanut lempääläläinen valittiin Vuoden korunkantajaksi – haluaa taistella vääristyneitä mielikuvia vastaan: ”Kotimainen koru ei ole kallis”

Naapurit: Johanna Lundán haluaa puhua kotimaisten korujen puolesta.

Lempääläläinen Johanna Lundán on valittu Vuoden korunkantajaksi. Tunnustuksen myöntänyt Suomen kultaseppien liitto perustelee valintaa Lundánin aktiivisella työllä kotimaisten korujen eteen. Hän on muun muassa perustanut Vuoden koru -kilpailun.

Lundán kertoo, että korut ovat olleet hänelle aina tärkeä osa asukokonaisuutta. Kiinnostus kotimaisiin koruihin syttyi laajemmin vuonna 2015, kun hänet kutsuttiin Linnan juhliin. Tuolloin Suomen Nuorkauppakamareiden puheenjohtajana toimineen Lundánin puvun suunnitteli Mert Otsamo ja siihen tarvittiin tietenkin sopivat korut. Etiketin mukaan korujen tulee olla aidot.

– Mietin, että haluan jotain vähän näyttävämpää. Nuorkauppakamarikontaktien kautta päädyin tamperelaisen Nagualin luo.

Lundán sovitti valmiita koruja, mutta mikään niistä ei ollut aivan hänen juttunsa. Nagualia pitävä pariskunta toi hänelle takahuoneesta korvakorun, joka oli ollut musiikkivideokuvauksissa. Siihen Lundán ihastui ja sille tehtiin pari.

– Ne olivat täysin epäsymmetriset, mutta sopivat yhteen. Siihen tehtiin myös sopiva rannekoru. Ne olivat lainakorut, mutta siinä kävi niin, että oli pakko lunastaa ne korvakorut itselle joululahjaksi.

Lundán kertoo, että Vuoden koru -kilpailun tavoitteena on nostaa esiin suomalaista osaamista.

On niin paljon upeita koruja ja halusin tuoda niitä esiin.

– Se lähti juuri tästä, kun totesin, että miksi me suomalaiset emme tunne näitä korujen tekijöitä. On niin paljon upeita koruja ja halusin tuoda niitä esiin, Lundán sanoo.

Hän harmittelee sitä, että Suomessa käytetään lähinnä asustekoruja ja parin isomman korumerkin koruja.

– Siitä seuraa se, että rippijuhlissa puolella voi olla samat korut.

Lundánin mukaan suomalaisilla on jopa negatiivinen suhde arvokoruihin.

– Ikään kuin olisi pröystäilevää tai haluttaisiin päteä.

Hänen mielestään korujen käyttämisessä on ylipäänsä petrattavaa: siinä, miten korut sopivat asuun ja toisaalta miten koruilla voi myös kohottaa asuja.

– Välillä puetaan päälle kaikki, mitä kaapista löytyy ja se on välillä liikaa. Kun otetaan kaapista mitä sattuu, niin harvoin saa aikaan tyylikkään kokonaisuuden, Lundán sanoo.

– Suomalaiset myös ajattelevat, ettei koruja saisi käyttää arkena ja katsotaan vähän nenän vartta pitkin, jos joku käyttää. Ihan hyvin isoakin korua voi käyttää arkena. Korut tehdään käyttöä varten.

Lundán sanoo, että koruista on myös vääristyneitä mielikuvia, kuten se, että ne ovat kalliita. Lundánin mukaan tämä johtuu mielikuvasta, jossa on massiivisia timanttikaulakoruja ja muita näyttäviä koruja, joita näkee elokuvissa ja Hollywoodin punaisella matolla.

– Kotimainen koru ei ole kallis. Parilla sadalla saa jo tosi kivat korvakorut. Jos mietitään kokonaisuutta, niin viidelläsadalla saa jo valita, Lundán sanoo.

– Isoissa, näyttävissä koruissa hintaa on enemmän. Mutta käytännössä ostat jotain ikuista. Materiaalit ovat sellaisia, että pystytään korjaamaan tai muuttamaan.

Lundán toivoo, että koruja rohkaistuttaisiin käyttämään enemmän: ensimmäinen askel on uskaltaa käyttää koruja ja käyttää niitä myös arkena.

– Vaikka puhutaan jalometallikoruista ja yhdistetään se arvokkuuteen, ei korunkäytön tarvitse olla perinteistä. Esimerkiksi Vuoden koru -palkitsemistilaisuudessa minulla oli kaksi erilaista korvakorua.