Tampereen seurakuntayhtymä ottaa käyttöön osallistuvan budjetoinnin menetelmän (osbu), jossa seurakuntien jäsenet saavat ideoida, suunnitella ja päättää osbu-määrärahan käytöstä.
Mihin asioihin Tampereen seurakuntien kirkollisverovaroja tulisi käyttää? Pitäisikö lisätä toimintaa, jossa tuetaan nuoria lapsiperheitä? Vai suuntaisitko varoja mieluummin ikäihmisten ryhmiin ja vähävaraisille?
– On tärkeää, että seurakuntalaisten ääni kuuluu Tampereen seurakuntien päätöksenteossa. Erinomainen keino on äänestää seurakuntavaaleissa ja vaikuttaa siihen, ketkä asioista päättävät, ja myös vaikuttaa päätöksentekijöihin keskustelun avulla, sanoo yhtymäjohtaja Tapani Rantala tiedotteessa.
Rantalan mukaan osallistuva budjetointi voi kuitenkin olla hyvä tapa lisätä kiinnostusta ja vaikutusmahdollisuuksia joihinkin hankkeisiin.
Tampereen seurakuntien johtoryhmä ja yhteinen kirkkoneuvosto ovat päättäneet, että osallistuvan budjetoinnin menetelmä voidaan ottaa käyttöön jo tänä keväänä, kun aletaan valmistella vuoden 2022 talousarviota.
– Yhteisessä kirkkoneuvostossa asia herätti innostusta. Toiveena on, että hankkeista viriäisi vilkasta keskustelua seurakuntalaisten parissa. Painotuksena on koota erityisesti sellaisia aloitteita, jotka tukevat nuorten aikuisten osallisuutta seurakuntien elämässä, kertoo Rantala.
– Osallistuva budjetointi mahdollistaa esimerkiksi rahoituksen joillekin seurakuntatoimintaa ja alueen hyvinvointia lisääville aloitteille. Tärkeää on ideoida vaihtoehtoja yhdessä seurakuntalaisten kanssa, jatkaa Rantala.
Yhtymäjohtajan mukaan rahasumma voinee olla valmistelusta ja hankkeiden laajuudesta riippuen viisinumeroinen tai määrä voisi kivuta jopa kuusinumeroiseksi.
Rantala arvelee, että osallistuvalla budjetoinnilla saattaa olla vaikutuksia päätöksentekoon ja seurakuntien toimintaan tulevaisuudessa.
– Tämä voisi aktivoida seurakuntalaisia laajemminkin seuraamaan seurakuntayhtymän ja seurakuntien päätöksentekoa sekä keskustelemaan toiminnan ja talouden sisällöistä sekä vaikuttamaan.
– Osallistuva budjetointi voi myös lisätä erittäin tervetullutta yhdessä suunnittelua ja yhdessä tekemistä.