Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tältä näyttävät tamperelaispuolueiden kuntavaaliteemat

Vaalit: Taloushuolet yhdistävät ja ympäristönäkemykset erottavat täkäläisten puolueiden kuntavaalilinjauksia. Myös pandemian jälkihoito herättää huolta.

Mikko Aaltonen, vasemmistoliitto:

1) Tärkeintä on koronasta toipuminen. Pandemia on aiheuttanut monia ongelmia kuten terveys- ja koulutusvajetta, eriarvoisuuden kasvua ja taloudellisia ongelmia. Asiaan on puututtava riittävillä sosiaalipalveluilla ja uudella köyhyysohjelmalla.

2) Päihde- ja mielenterveyspalveluissa on suuria ongelmia. Erityisesti psykososiaalista tukea on vahvistettava ja palveluille on varattava riittävä rahoitus, jotta palveluihin pääsee.

3) Tampereen on oltava kestävä kaupunki, jossa kaikilla on varaa asua. Rakentamista on tehtävä tulevaisuutta varten historiaa unohtamatta. Joukkoliikenteeseen, kävelyyn ja pyöräilyyn on panostettava, ja kestävä kehitys on huomioitava kaupungin hankinnoissa.

Olga Haapa-aho, vihreät:

1) Kestävän ja hiilineutraalin Tampereen edistäminen. Liikenteen osalta tarvitaan toimia kulkutapaosuuksien suuntaamiseksi kohti vähäpäästöisiä vaihtoehtoja. Joukkoliikenteessä tulee edistää sekä uusia ratikkalinjoja että monipuolista lähijunaliikennettä.

2) Mielenterveys- ja päihdepalveluita tulee vahvistaa. Tampereella hoitoon pääsyä pitää nopeuttaa. Tarvitaan terapiatakuu, toimivia matalan kynnyksen palveluita ja yksilölliset palvelu ja hoitosuunnitelmat. Koronakriisi on vain lisännyt palvelujen tarvetta.

3) Eriarvoisuuden torjuminen. Pidetään huolta kaikkien Tampereen kaupunginosien huokuttelevuudesta ja viihtyisyydestä. Vahvistetaan koulujen mahdollisuuksia tukea lapsia ja nuoria yksilöllisesti ja oman alueen tarpeiden mukaisesti.

Lassi Kaleva, perussuomalaiset:

1) Ilmastonmuutos: se on tosiasia, jota kukaan ei kiellä. Sen sijaan ilmastoposeeraus on hölmöä. Epärealistiset hiilineutraaliustavoitteet valtaavat alaa myös kunnissa. Tähän liittyvät esimerkiksi osittaiset liha- ja maitokiellot päiväkodeissa ja vanhusten yksiköissä. Lapset ja vanhukset tarvitsevat täysipainoista ravintoa myös jatkossa.

2) Henkilöautolla liikkuminen tulee toisena asiana. Missä autot, siellä ihmiset. Moni tamperelainen ei pärjää ilman omaa autoa. Tietulleja tai ruuhkamaksuja ei pidä ottaa käyttöön.

3) Kaupungin talous on laitettava kuntoon. Punavihreiden varaus moniin ongelmiin on veronkorotus. Meidän mielestämme veroja ei tule enää nostaa.

Kalle Kiili, keskusta:

1) Työttömyyden puolittaminen tulee olla tavoite numero 1. Inhimillinen näkökulma, ja suuret vaikutukset niin talouteen kuin myös lasten hyvinvointiin.

2) Toisena tulee asunto- ja maapolitiikan linjausten uusiminen. Nähdäkseni linjaukset on uusittava parantamaan omistusasumisen mahdollisuuksia. Se tarkoittaa lisää omakotitonttitarjontaa, kohtuulliset tontinvuokraehdot sekä kerrostalojen asuntokokojen kasvattamista.

3) Sitten tulee kotimaisuuden ja lähituotannon suosiminen ruoka- ja muissa hankinnoissa.

Pekka Salmi, SDP:

1) Lista ei ole tärkeysjärjestyksessä, mutta aloitetaan taloudesta ja työllisyysasteesta. Vahva talous mahdollistaa palveluiden kehittämisen. Uusien työpaikkojen syntyyn ja aktiiviseen työvoimapolitiikkaan kuntakokeilun myötä on panostettava.

2) Mielenterveyspalvelut on saatava kuntoon. Pahaa pelkään, että koronatilanne vain pahentaa tilannetta. Sekä uusia resursseja että uudistuksia palvelurakenteeseen tarvitaan.

3) Miten vastaamme kaupungin kasvuun ja ikääntymiseen? Joka vuosi tarvitaan lisää panostuksia päiväkoteihin ja kouluihin. Ryhmäkokoja ei saa suurentaa. Kotihoitoon on satsattava, ja tehostettua palveluasumista tarvitaan lisää.

Ilkka Sasi, kokoomus

1) Terveys – mikä on Marinin hallituksen sote-uudistuksen kohtalo? Se sisältää Coxan ja Sydänsairaalan tulevaisuuden. Riskinä kun on, että hallituksen maakuntamalli heikentää tamperelaisten terveyspalveluita, mutta säästöjä ei kuitenkaan saada.

2) Marinin hallituksen sote-hallintoratkaisu jättää heikennyksiä Tampereen talouteen. Miten rahaa riittäisi mahdollisen sote-uudistuksen jälkeen perusasioihin, kuten opetukseen? Verojakin kun pitäisi pikemminkin keventää, jotta työllisyys ja yrittäjyys kaupunkiseudulla voidaan turvata.

3) Turvallisuus – kouluväkivalta, siisteys ja kaduilla rehottava huumerikollisuus vaativat kansalaisten silmissä puuttumista, jotta Tampere jatkossakin säilyy Suomen parhaana kaupunkina.