Muistatko Maa on syntinen laulu -elokuvan Martan? – Hän palasi eläkepäivien viettoon Tampereelle

Henkilö: Rauni Mollbergin kohuelokuva muutti Maritta Viitamäen julkkikseksi 21-vuotiaana. Nyt hän kertoo, millaista elämää hän nykyisin elää.

Elokuva Maa on syntinen laulu teki Maritta ”Ruttu” Viitamäestä kuuluisan. Nyt hän on palannut Tampereelle 40-vuotisen teatteriuran jälkeen ja kiittelee kaupunkia ja sen avoimia asukkaita. Katariina Fleming

Katariina Fleming

Maritta Viitamäki asui varhaislapsuutensa Hämeenpuistossa Tampereen Työväen Teatteria vastapäätä. Näyttelemisestä tulikin hänelle elämäntyö.

Kolme vuotta sitten Viitamäki palasi Jyväskylästä eläkepäiviksi Tampereelle ja asuu teatterilaisten yhteisössä Villa Violassa.

– Ensimmäinen oma teatterikokemukseni oli Työväen Teatterissa ja näytelmänä oli Peppi Pitkätossu. Kummisetäni Eino Valkonen näytteli siinä Pepin merirosvoisän kaveria. Häntä ei ollut maskeerattu vaan vedetty musta sukka päähän ja se oli pelottavan näköistä. Rupesin huutamaan ja itkemään – tuo ei voi olla Eino. Väliajan jälkeen en kuulemma enää suostunut palaamaan teatterisaliin. Myöhemmin sain itse näytellä Pepin roolia Jyväskylässä, kertoo Viitamäki.

Maritta Viitamäki näytteli itsensä koko kansan tietoisuuteen vain 21-vuotiaana vuonna 1973. Päärooli Marttana Rauni Mollbergin ohjaamassa, Timo K. Mukan romaaniin perustuvassa elokuvassa Maa on syntinen laulu on seurannut häntä siitä asti. Sodan jälkeisen pienen lappalaiskylän elämää kuvattiin uskonnon, kuoleman, seksuaalisuuden ja luonnon kautta. Timo K. Mukka oli sitä kirjoittaessaan vain 17-vuotias.

– Elokuvan teko oli hauskaa. Se kuvattiin Kittilässä, kylässä, johon ei ollut tietä eikä edes sähköä.

Itse en pystynyt vuosiin näkemään elokuvaa kokonaisuutena, ainoastaan pieninä pätkinä kuin filminauhana, kertoo Viitamäki.

Meillä on tyttäreni kanssa yhteinen hevonen – ehkäpä vielä innostun.

Hauskan lempinimensä Ruttu, Maritta Viitamäki sai opiskellessaan Suomen nuoriso-opistossa. Hän näytteli Seppo Juhani Ruotsalaisen näytelmässä Tavataan raastuvassa Anna Anelma Ensilempi Impi Unelma Rutun roolin ja Ruttu on säilynyt nimenä jo 50 vuotta.

Ulkoisesti Viitamäki ei tosin ole ruttu. Silmissä on yhä sama pilkahteleva ilo kuin nuorena ja säestäjänä on hersyvän iloinen nauru.

Valmistuttuaan näyttelijäksi Tampereen yliopistosta Viitamäki sai kiinnityksen Jyväskylän kaupunginteatteriin, jossa näytteli 40 vuotta. Mieluisina ovat jääneet mieleen Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen Rosalina, Nalle Puhin Nasu ja Taru sormusten herran Klonkku.

– Silti tuntuu, että minut muistetaan vain Marttana Syntisestä laulusta, naurahtaa näyttelijä.

– Viihdyn Tampereella erinomaisesti. Nykyinen pandemia-aika tosin rajoittaa elämää, mutta katselen televisiota ja luen paljon. Agatha Christie on yksi suosikeistani, erityisesti Hercule Poirot. 14-vuotias Rodi-koira, sileäkarvainen collie, huolehtii päivittäisistä lenkkeilyistä ja silloin olen kuunnellut joskus äänikirjojakin.

– Eläkepäivinä olen ehtinut nauttia myös mummin roolista. Tyttäreni Ira asuu Ylöjärvellä ja hänellä on viisi lasta. Pienemmät lapsenlapset tulevat mielellään viikonloppukylään. Myös toinen poikani asuu Tampereella ja opiskelee Voionmaa-opistossa. Vanhin poikani on Uudellamaalla.

– Olen koko ikäni ollut hevoshullu. Aloitin ratsastuksen uudelleen 50-vuotiaana, mutta viime vuosina se on jäänyt. Meillä on tyttäreni kanssa yhteinen hevonen – ehkäpä vielä innostun, pohtii Maritta Viitamäki.

Fakta

Maritta Viitamäki

Syntynyt Tampereella 1952

Teatterilinja Suomen Nuoriso-opistossa Mikkelissä 1971–72

Martan rooli elokuvassa Maa on syntinen laulu 1973, nähtävänä Areenassa

Tampereen yliopiston III. näyttelijäkurssi 1973–77

Kiinnitys Jyväskylän Kaupunginteatteriin, jossa näytteli 40 vuotta

Paluu Tampereelle 2017

Koti näyttelijöiden yhteisössä Villa Violassa

Kolme lasta: tytär ja kaksi poikaa, kuusi lastenlasta

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut