Kuka korvaa, jos kolaroi vuokraskuutilla? – Vakuutusyhtiö: Sähköpotkulaudalla kaatuessa tulee usein murtumia ja hammasvammoja

Sähköpotkulautojen yleistyminen kaupunkiliikenteessä näkyy myös vakuutusyhtiöön ilmoitettujen vahinkojen määrässä, tiedottaa vakuutusyhtiö If.

Mutta kuka korvaa, jos vuokraskuutilla porhaltaminen johtaa kolariin?

– Jos törmää esimerkiksi jalankulkijaan tai pysäköityyn autoon, on itse vastuussa aiheuttamistaan vahingoista, kertoo tiedotteessa kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Henrik Rantanen Ifistä.

Skuuttailija on vastuussa myös sähköpotkulaudan rikkoutumisesta onnettomuudesta.

If kertoo, että palveluntarjoajat eivät tyypillisesti vakuuta sähköpotkulautailijoita. Sähköpotkulautaa, jonka moottorin teho on enintään yksi kilowatti ja nopeus enintään 25 kilometriä tunnissa, ei pidetä laissa moottoriajoneuvona eikä sitä siksi vakuuteta liikennevakuutuksella.

Vahinkoja voidaan korvata skuuttaajan omista vakuutuksista. Vuokralaitteelle aiheutuneet vahingot ja ulkopuolisille aiheutettuja vahinkoja voi korvata kotivakuutuksen vastuuvakuutus. Jos oma sähköpotkulauta rikkoutuu tai varastetaan, korvauksen saa puolestaan kotivakuutuksen irtaimistovakuutuksesta.

– Tapaturmavakuutus on erittäin tärkeä siltä varalta, että loukkaantuu itse, lisää Rantanen tiedotteessa.

Skuuttionnettomuuksissa loukkaantumisia tulee Ifin mukaan varsin usein korvattavaksi. Tyypillisiä vammoja ovat erilaiset ruhjeet ja murtumat, joiden lisäksi usein sattuu ikäviä hammasvammoja.

– Kypärää pitäisi ehdottomasti käyttää aina, sillä se suojaa onnettomuuden sattuessa päätä vakavilta vammoilta. Valitettavan usein sähköpotkulaudalla ajaessa sattuneen tapaturman syntyyn on vaikuttanut kuljettajan käyttämä alkoholi, toteaa Rantanen tiedotteessa.

Sähköpotkulaudat kelpaavat voroille: Ifiin ilmoitettujen skuuttivarkauksien määrä lähes nelinkertaistui vuonna 2020 vuoteen 2019 verrattuna.

– Jos oman sähköpotkulaudan joutuu jättämään ulos, mukana kannattaa pitää kunnollista polkupyörälukkoa, jolla laudan saa kiinnitettyä esimerkiksi kiinteään pylvääseen. Varmin tapa on toki kantaa lauta sisälle aina, kun mahdollista, kuvaa Rantanen tiedotteessa.

Sähköpotkulautojen rikkoutumisvahingot puolestaan noin kaksinkertaistuivat vuodesta 2019 vuoteen 2020. Tyypillisesti menopeli hajoaa onnettomuudessa korjauskelvottomaksi, kun esimerkiksi tanko vääntyy. Kaatumisissa rikkoutuu paljon myös jotakin muuta, kuten silmälasit tai puhelin.

Vinkit

Näin ajat turvallisesti sähköpotkulaudalla

Käytä aina kypärää.

Sovita nopeus tilanteeseen: huomioi, että pystyt reagoimaan yllättäviin tilanteisiin kaupunkiliikenteessä tai hallitsemaan laudan myös sateen liukastamalla asfaltilla.

Noudata pyöräilijän liikennesääntöjä, eli jalkakäytävällä ei saa ajaa.

Vältä kuulokkeiden käyttöä ajaessa, sillä ne voivat estää havainnoimasta, mitä ympärillä tapahtuu.

Sähköpotkulaudalla ajaa vain yksi henkilö kerrallaan – varmista, että myös lapsesi toimii näin.

Aja laudalla aina vain selvin päin.

Omalla sähköpotkulaudalla liikkuessa pidä mukana lukkoa, jotta saat laudan lukittua, jos joudut jättämään sen ulos.

Pysäköi lauta fiksusti paikkaan, jossa se ei ole kenenkään tiellä eikä pääse kaatumaan. Esimerkiksi kapealle pyörätielle pysäköinti voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Lähde: If

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut