Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin hallitus aikoo purkaa koronarajoituksia kuukausi kuukaudelta – "Lapset pääsevät kesäleireille ja mökkijuhannusta voi alkaa suunnitella" 

Juttua päivitetty

Koronan takia julistettu poikkeustila päättyy jo tässä kuussa. Tämä tarkoittaa, että ravintolat avataan ja samoin nuoret palaavat lähiopetukseen.

Näin linjataan hallituksen perjantaina esittelemässä koronarajoitusten purkusuunnitelmassa.

– Tavoitteemme on, että kun koulutyö kesäkuussa päättyy, lapset pääsevät kesäleireille ja mökkijuhannusta voi alkaa suunnitella. Ravintolassa ja yleisötilaisuuksissa voi käydä terveysturvallisesti, terassilla istua, ulkoilmassa harrastaa ja ystäviä tavata huolettomasti, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) tämänaamuisessa tiedotustilaisuudessa.

Marin ja valtiosihteeri Henrik Haapajärvi valtioneuvoston kansliasta (VNK) kertoivat, että rajoituksia puretaan käänteisessä järjestyksessä niiden asettamisen nähden.

Toukokuussa on tarkoitus purkaa tiukkoja lisärajoituksia. Nuoretkin pääsevät taas ulkoharrastuksiin, julkisia ja yksityisiä tiloja kuten kirjastoja ja museoita avataan sekä EU-alueelta sallitaan taas työmatkaliikenne Suomeen.

Kesäkuussa aletaan purkaa alueellisia rajoituksia, kuten kokoontumisrajoituksia ja ravintoloiden asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia. Aikuistenkin ryhmäharrastustoiminta alkaa ja yleisötilaisuuksia voi taas järjestää. EU:n sisärajavalvonta päättyy.

Heinä-elokuussa lievennetään kokoontumisrajoituksia sekä yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia. Elokuussa EU:n ulkopuolisistakin maista voinee taas tulla Suomeen työmatkalle.

– Mikäli tilanne parantuu nopeammin, voidaan rajoituksia purkaa aiemmin. Mikäli tilanne parantuu hitaammin, rajoituksia puretaan myöhemmin, sanoi Sanna Marin.

Purkamisjärjestyksen lähtökohtana on Marinin ja Henrik Haapajärven mukaan se, että ensin puretaan lapsia ja nuoria sekä eniten koronasta kärsineitä koskevia rajoituksia. Toinen periaate on, että ulkotiloja ja pienen riskin sisätiloja avataan ennen muita. Siksi jo toukokuussa avataan esimerkiksi museoita ja kirjastoja.

– Toimintaa, jossa ryhmässä tehdään asioita, avataan vasta myöhemmin, kun rokotekattavuus on parempi, Marin sanoi.

Hänen mukaansa tiloja avataan kaikille kansalaisille yhtä aikaa, ei esimerkiksi vain rokotteen saaneille.

Marin totesi, että jos rajoituksia puretaan liian nopeasti, epidemia pahenee uudelleen ja rajoituksia joudutaan taas tiukentamaan.

Vaikka rajoituksia puretaan, täysin tavalliseen elämään ei palata vielä kesälläkään.

– Niin kauan kuin tauti on Suomessa, niin kauan noudatetaan hybridistrategiaa, totesi Henrik Haapajärvi.

Edellytyksenä rajoitusten purkamiselle on vakaa epidemiatilanne.

– Vakaalla epidemiatilanteella tarkoitetaan tilannetta, jossa tartuntoja on 50 per 100 000 väestössä. Lisäksi testaamisen ja jäljityksen pitää toimia ja positiivisten näytteiden osuus laskee alle 1,5 prosentin, Henrik Haapajärvi sanoi.

Hänen mukaansa suunnitelma ei ole päättäjiä sitova asiakirja.

– Suuntaviivat sisältävät vielä paljon epävarmuuksia.

Monia on ihmetyttänyt se, että hallitus samaan aikaan miettii rajoitusten kiristämistä ja niiden purkamista. Marin perusteli tätä sillä, että tilanne on yhä vakava, mutta purkusuunnitelman kanssa voi odottaa siihen, kun tilanne on jo parantunut.

– Voimme jokainen vaikuttaa siihen, millaiseksi kesä muodostuu, Marin totesi.

Tällä hetkellä valmistellaan esimerkiksi yksityistilaisuuksien rajoittamista. Tämä on kuitenkin erittäin monimutkaista ja vaikeaa, Marin sanoi. Myös maskipakkoa valmistellaan.

Marin totesi, että vielä huhti-toukokuussa ei ole häiden tai muiden yksityisjuhlien aika.

– Vetoan kansalaisiin, että vältetään näitä tilaisuuksia. Se on olennainen asia, että saamme tautitilanteen hyväksi ja voimme avata rajoituksia.

Hallitus on julkaissut exit-suunnitelmansa kokonaisuudessaan valtioneuvoston verkkosivuilla.

Samalla suunnitelmasta avataan viikon mittainen lausunto- ja kommenttikierros, jossa sitä voivat kommentoida kaikki halukkaat.

– Toivon, että saamme runsaasti kommentteja, Marin sanoi.

Muokattu 9.4.2021 kello 10.11: Lisätty osuus rajoitusten kiristämisestä ja yksityisjuhlista. Kello 10.20: Muutettu tiedotustilaisuuden aikamuoto. Kello 11.32: Lisätty Marinin ensimmäinen kommentti.