Sulkavuoren keskuspuhdistamon piipun valu alkoi – piipun pää nousee 191 metrin korkeuteen merenpinnasta

Tampereen Sulkavuoren keskuspuhdistamon 60 metriä korkean poistoilmapiipun valu alkoi.

Poistoilmapiippu rakennetaan liukuvalumenetelmällä. Betoninen seinämä nousee parikymmentä senttiä tunnissa. Valua tehdään viitenä päivänä viikossa vuorokauden ympäri. Piipun valu kestää kaikkiaan kolme viikkoa.

Liukuvalumenetelmä vaatii erikoisosaamista. Valu tehdään puisen muotin sisällä lähes käsityönä. Noin tunnin välein työmaalle tuodaan betonikuorma, joka puretaan autosta kottikärryihin. Kärryt nostetaan ylös hissillä ja betoni kipataan muottiin.

Muottia nostetaan 6-7 minuutin välein pari senttiä hydraulisella tunkilla, jota käyttää tunkkari. Tätä erikoisosaamista on Suomessa vain muutamalla henkilöllä. Lisäksi työssä tarvitaan tietysti raudoittajia, betonimiehiä ja mittakirvesmies.

Poistoilmapiippu on 60 metriä korkea ja sen sisähalkaisija on 4,3 metriä. Seinämän vahvuus on 30 cm. Poistoilmapiipun pää on tasolla +191 metriä merenpinnasta lukien.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut