Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikkien jätelajien määrät kasvoivat Pirkanmaalla koronavuonna 2020 – Muutama tilasto kielii hurjasti lisääntyneistä remonteista

Pirkanmaalaiset ovat olleet koronapandemian aikana kotona enemmän kuin sitä ennen ja se näkyy jätemäärätilastoissa.

Vastaanotettujen yhdyskuntajätteiden määrä jätekeskuksissa Tarastenjärvellä ja Koukkujärvellä kasvoi vajaat 10 prosenttia ja jäteasemilla vajaat 15 prosenttia.

– Pirkanmaan Jätehuolto Oy:llä oli vuonna 2020 selkeää kasvua muun muassa puujätteen, kodin vaarallisten jätteiden sekä risujen ja puutarhajätteen vastaanottomäärissä, tiedottaja Paula Pokkinen kertoo.

Pirkanmaan Jätehuollon jäteasemilla ja -keskuksissa pientuoja-asiakkaiden määrä kasvoi noin 11-12 prosentilla vuodesta 2019 vuoteen 2020.

Suurimpia kasvuja nähtiin metallin sekä erilaisen puujätteen vastaanottomäärissä, jotka nousivat sekä jäteasemilla että jätekeskuksissa. Kerätyn metallin määrä kotitalouksista kasvoi noin 19 prosenttia, sekalaisen puun vastaanotto noin 17 prosenttia, risujen yli 40 prosenttia ja kyllästetyn puun yli 60 prosenttia.

Syy lienee se, että kun ihmiset eivät ole voineet matkustella eivätkä muutenkaan käyttää aikaa ja rahaa huvituksiin, on moni päättänyt tarttua pitkään odottaneeseen asunnon saneerausurakkaan tai ulkona terassin uudistamiseen ja yleiseen pihan siistimiseen.

– Kesällähän uutisoitiin, että kyllästetty puu oli monesta alan kaupasta loppu, joten sekin jo kertoo samasta asiasta, tekninen päällikkö Elina Tiira Pirkanmaan Jätehuolto Oy:stä muistuttaa.

Kotitalouksien vaarallisen jätteen vastaanottomäärät kasvoivat noin 15 prosenttia. Elina Tiira sanoo, että kodeissa ja mökeillä on luultavasti tehty viime vuonna tavallista enemmän huoltomaalaamisia. Varmaankin on myös siivottu varastoja ja viety muun muassa maalipurkit, öljyjätteet ja akut asianmukaisesti kierrätykseen.

Sekajätteen määrä tyhjennetyissä astioissa kasvoi myös, mutta melko vähän, 2 prosenttia. Biojätteen määrä niin sanotussa järjestetyssä jätteenkuljetuksessa laski vuodesta 2019.

Kotona kokattiin ja syötiin viime vuonna tavallista enemmän, mutta koulut ja ruokalat olivat osittain kiinni, joten siitä syntynee pieni lasku määrässä.

– Ero on hyvin pieni, mutta merkittävää on se, että suuntaus ollut aiempina vuosina aina ylöspäin. Todennäköisesti lukema ei kieli lajitteluinnokkuuden vähenemisestä vaan tarkemmasta kulutuksesta, tekninen päällikkö Elina Tiira pohtii.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy teki syksyllä asiakastyytyväisyystutkimuksen, jossa se kysyi myös koronan vaikutuksista jätehuoltoon.

Vastaajat arvioivat, että jätehuolto on toiminut hyvin ja normaalisti myös korona-aikana. Kymmenesosa vastaajista oli lisännyt omaa lajitteluaan.

– Pääsyitä lisääntyneeseen lajitteluun olivat kotona vietetyn ajan ja ruoan laiton lisääntyminen sekä halu järjestellä tavaroita ja luopua turhista tavaroista, Paula Pokkinen kertoo.