Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iiris, 14, Kangasalta on kolmen lajin osaaja – soudussa hän haluaisi maailman huipulle: "Seuraavina vuosina nähdään mihin oma potentiaali riittää"

Nimi kannattaa jo tässä vaiheessa laittaa mieleen: Iiris Ijäs, 14 vuotta, tavoittelee maailman huippua soutajana. Eikä lajikirjo siihen jää – nuori nainen on tuttu nimi myös hiihdosta ja yleisurheilusta.

– Kaikki lajit tukevat toinen toisiaan. Soutu ja hiihto ovat päälajeja, enkä ole vielä tehnyt lopullista valintaa siitä, kumpi on päälajini jatkossa. Ominaisuuteni soveltuvat kuitenkin paremmin soutuun: olen pitkä tyttö ja siitä on paljon apua lajissa, Kangasalla asuva Ijäs kertoo.

Kangasala on erinomainen paikka harrastaa kumpaakin lajia. Tampereen puolelle Kaukajärven soutustadionille on lyhyt matka ja Kangasalla on monipuolinen latuverkko hiihtäjän hiihtää.

– Pari suosikkireittiä on: usein hiihdän Kauppiin ja takaisin, tai sitten hiihdän metsälatuja esimerkiksi Ruutanaan. Samaten jääladut ovat mieluisia, Ijäs kuvailee.

Tällä kaudella hiihdostakin on tullut hyviä sijoituksia, muun muassa voitot omassa ikäluokassaan Kangasalan Kisan hiihdoissa sekä Lahden Minisalppurissa.

Soutu vaikuttaisi tulosten puolesta kuitenkin painottuvan päälajia ajateltaessa. Marraskuussa 2020 Ijäs osallistui sisäsoutukilpailuun, jossa soudettiin nykytekniikkaa hyödyntäen 500 metrin matka. Alle 14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa syntyi uusi Suomen-ennätys: 1.43,9.

– 2 000 metrin matka on varsinaisesti oma suosikkimatkani, Ijäs kertoo.

9-vuotiaana soudun aloittaneen Ijäksen puheista kuulee, että nuorison näkökulmasta hieman harvinaista lajia harrastetaan tosissaan. Seuraavan viiden vuoden aikana nuoren naisen on tarkoitus selvittää, riittäisivätkö rahkeet kansainväliselle huipputasolle asti.

– Äitini on aikoinaan harrastanut soutua, joten hänen innoittamanaan aikoinaan päädyin soutukouluun ja sitä kautta innostuin lajista nopeasti. Tavoitteita on, ja seuraavina vuosina nähdään mihin oma potentiaali ja taso riittää, Ijäs sanoo rauhallisesti.

Kaikkea pitää matkan varrella tietenkin vielä kehittää: ketteryyttä, tasapainoa, voimaa, kestävyyttä ja tekniikkaa.

– Tärkeintä on alkavan kauden osalta se, että pärjää niissä kilpailuissa mitä nyt pystytään korona-aikana järjestämään. Olympiasoudun Baltic Cup on tärkeä kilpailu, ja sitten hiihdon puolella Hopeasompa-hiihdot.