Lukijalta: Sotessa on yhä paljon valuvikoja – "En tiedä, missä ja miten sitä Pirkanmaan edunvalvontaa tehdään..."

Sote-uudistus on jäänyt pahasti koronatoimenpiteiden varjoon. Hyvä niin, sillä esityksessä on paljon valuvikoja, jopa perustuslain vastaisuuksia.

Tamperelaisten erityinen huolenaihe on sairaanhoitopiirin hyvin toimivat yhtiöt eli ajetaanko ne alas vai saavatko jatkaa toimintaansa julkisoikeudellisina yhtiöinä.

Soten piti säästää kustannuksia ja helpottaa lääkäriin ja sosiaalipalveluihin pääsyä. On kuitenkin käymässä päinvastoin. Kustannukset kasvavat maakuntahallinnon myötä noin 3 miljardia ja hoito ja palvelut siirtyvät kauemmas paikallistasolta. Lisäksi valtiovallan ote kiristyy ennen näkemättömällä tavalla. Maakuntahallinnoista on tulossa STM:n käskyvallassa oleva valtion hallinnon jatke. Tämä on romuttamassa vahvasti kunnallista itsehallintoa.

Sote-uudistus pitäisikin rakentaa hyvin toimivien sairaanhoitopiirien varaan. Maakuntavaltuustojen ja Pirkanmaan liiton rooli on ollut olla valmistelukoneistossa mukana. Liiton toiminta on alkanut muistuttaa jonkinlaista salaseuraa. Valtuustolle ei ole pidetty ainoatakaan infoa asian etenemisestä pirkanmaalaisten kannalta. Kyseessä on kuitenkin suurin hallinollinen uudistus koskaan.

En tiedä, missä ja miten sitä Pirkanmaan edunvalvontaa tehdään, kun päättäjät on jätetty sen ulkopuolelle. Tämä hallitus tuskin saa sote-uudistusta valmiiksi. Sote-udistuksen muuttuminen hallinnon uudistukseksi tuhosi sen. Yhden puolueen intohimo, palauttaa lääninhallintojärjestelmä takaisin, paisutettuna 21 maakunnalla ja muutamalla erillisalueella, koitui tämän uudistuksen kohtaloksi. Valuvikoja täynnä olevaa uudistusta ei kannata tehdä.

Toivon kuitenkin, että asia saataisiin jonkinlaiseen maaliin, ettei tuhansien ihmisten työ mene hukkaan ja sitä voitaisiin hyödyntää lopullista sote mallia odotellessa. Onhan tätä sotea väännetty jo lähes 20 vuotta.

Yrjö Schafeitel

kaupunginvaltuutettu (TaPu), kuntavaaliehdokas (ps. sit.)

Kommentoi

Mainos: Pirkanmaan Osuuskauppa

Kuka olet ilman titteliäsi? Ihmisten työpaikan mallit kertovat

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut