Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kangasalan uutta asuinaluetta markkinoidaan nyt luonnolla ja ratikalla – "Ei muuta kuin muuttamaan"

Naapurit: Tampereen ja Kangasalan rajalle valmistuvalle Lamminrahkan alueelle on suunnitteilla kodit jopa 11 000 asukkaalle.

Kangasalan Lamminrahkan uusi asuin- ja yritysalue etenee. Lamminrahkan alueelle on suunnitteilla kodit jopa 11 000 asukkaalle.

Tällä hetkellä Lamminrahkassa rakennetaan infraa eli kunnallistekniikkaa ja katuja. Parhaillaan tekeillä ovat pääkatu eli Mossin puistokatu sekä Rissonkatu. Kadut ja kunnallistekniikka valmistuvat vuonna 2022.

Toukokuussa alkaa Lamminrahkan koulukeskuksen ensimmäisen vaiheen eli päiväkodin, esikoulun, 1–2-luokkien ja alakoulun rakentaminen. Se on valmis toukokuussa 2023 ja ensimmäiset lapset pääsevät uusiin tiloihin elokuussa 2023. Yläkoulu valmistuu samaan rakennukseen arviolta 2020-luvun lopulla.

– Kovasti tehdään myös töitä sen eteen, että saataisiin päivittäistavarakauppahanke liikkeelle ja ensimmäisiin kivijalkaliiketiloihin vuokralaisia alusta alkaen, kertoo Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppinen.

Viime kesänä Lamminrahkasta annettiin varaukset 15 yhtiömuotoiseen kortteliin rakennusliikkeille. Näistä kohteista ensimmäisten ennakkomarkkinointi alkaa tänä keväänä.

Pääkatu on suunniteltu ratikan ehdoilla.

– Hartela käynnisti jo esimarkkinoinnin, jossa he kartoittavat tulevien asukkaiden toiveita. Sen jälkeen pystyy vielä asuntokokoja ja tiloja muuttamaan, esimerkiksi että haluavatko ihmiset saunaa, vaatehuonetta vai työtilaa, Karppinen sanoo.

Parhaillaan haussa ovat myös ensimmäiset pientalotontit. Niistä 28 on kaupunkipientalotontteja ja kahdeksan omakotitontteja. Haku päättyy 12. huhtikuuta. Tähän mennessä hakemuksia on tullut 80.

– Pari viikkoa vielä aikaa, saa nähdä, meneekö sata rikki. Tonttien saajat arvotaan heti seuraavalla viikolla ja kaikki tontit vuokrataan.

Tontit ovat hieman eri kokoisia ja niiden rakennusoikeuksien määrä vaihtelee. Pientalotonteille pääsee rakentamaan ensi vuoden lopussa.

– Siitä vajaan vuoden päästä palvelut ovat valmiina ja joukkoliikenne kulkee, niin ei muuta kuin muuttamaan, Karppinen sanoo.

Lamminrahkaa markkinoidaan erityisesti luonnon läheisyydellä ja hyvillä yhteyksillä.

– Bussi 42 kulkee jo Lahdentietä pitkin ja alkaa pysähtyä vuonna 2023 jo olemassaolevilla pysäkeillä. Tavoitteena on, että Risson linjaa 29 jatkettaisiin Lamminrahkaan ja se alkaisi kulkea myös heti 2023, kun ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet.

Myös raitiotielle on varaus, vaikka tämän hetken arvion mukaan seuturatikka voitaisiin rakentaa Lamminrahkaan 2030-luvulla.

– Pääkatu on suunniteltu ratikan ehdoilla ja sillä on jo valmiina ratikan kestävät rakenteet.

Myös ratikkapysäkkien paikat on katsottu valmiiksi.

Karppinen uskoo, että Lamminrahka sopii erityisesti liikunnasta ja luontoliikunnasta kiinnostuneille.

– Lamminrahkaan tulee liikuntapuisto, fitnesspuisto ja padelkentät, Karppinen kertoo esimerkkejä.

– Luontoon on kotiovelta maksimissaan sata metriä ja hyvät reitit eri suuntiin.

Tänä kesänä Lamminrahkan alueella pidetään jo kaksi Arkkitehtuurikoulu Tiilin järjestämää majanrakennusleiriä alakouluikäisille lapsille ja syyskuussa kaikille avoin Katufiesta. Karppinen kertoo, että odotukset Lamminrahkaa kohtaan ovat korkeat.

– Ollaan kovasti sitä mieltä, että täällä on elämisen edellytykset kohdallaan.

Karppinen sanoo, että Lamminrahkan alue on Kangasalan kaupungille iso panostus.

– Yleensä, kun uusia asuinalueita tehdään, ensimmäiset asukkaat joutuvat muutaman vuoden odottelemaan palveluita ja joukkoliikennettä. Me teemme ne valmiiksi jo ensimmäisille asukkaille. Se on iso panostus ja investointi, mutta on nähty tärkeänä, että alue on laadukas ja vetovoimainen heti alusta asti.