Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Miten selviät pääsiäisenpyhistä korona-aikana ilman riitoja? – Paljon puhetta ja paljon kuuntelua, sanoo perheneuvontatyön johtaja

Näkökulma: Perusasiat perheessä ja parisuhteessa ovat pitkittyneen koronatilanteen takia entistä tärkeämpiä, sanoo Heikki Syrjämäki.

Pitkittynyt koronatilanne näkyy pirkanmaalaisissa lapsiperheissä. Yhteydenotot Tampereen seurakunnan perheneuvontaan ovat lisääntyneet vuoden takaisesta.

– Viime vuoden kevään tilanteeseen nähden on selkeästi enemmän avuntarvitsijoita. Näkyy, että pitkittynyt tilanne koettelee perheitä, sanoo perheneuvontatyön johtaja Heikki Syrjämäki.

Tyypillisimmät syyt ottaa yhteyttä perheneuvontaan ovat vuorovaikutusongelmat, erotilanne tai eron uhka ja uskottomuus.

– Lisäksi vanhemmuuden huolet, seksuaalisuuden kysymykset ja joko suoraan tai välillisesti vanhat työstämättömät asiat. Jonkun verran myös perheväkivalta näkyy. Se on tyypillisesti asia, joka tulee esiin työskentelyssä, vaikka sitä ei tulosyynä sanottaisi, Syrjämäki kertoo.

Korona-aikana syyt yhteydenottoon ovat pysyneet Syrjämäen mukaan samoina. Se, mikä korona-aikana näkyy, on läheisyyden ja erillisyyden säätelyn haasteellisuus.

– Läheisyyden ja erillisyyden säätely on tärkeimpiä asioita parisuhteessa. Korona-aika tekee sen hankalammaksi, kun ollaan pakotettuna läheisyyteen. Erilaisten toiveiden ja tarpeiden välillä pitäisi löytää tasapaino.

Tavalliset perusasiat ovat poikkeuksellisen tärkeitä.

Syrjämäki sanookin, että parisuhteessa puhuminen on nyt entistä tärkeämpää.

– Pitää puhua ja kuunnella toisen toiveita ja tarpeita. Puhumattomuus ja pahimmillaan mököttäminen on tavallista ahdistavampaa. Paljon puhetta ja paljon kuuntelua, Syrjämäki tiivistää.

Syrjämäki kertoo, että etenkin vauvaperheissä näkyy vertaistuen ja erilaisten tapaamisten vähyys, yksinäisyys ja lapsenhoitoavun vaikea saatavuus. Syrjämäki toivoo, että perheet voisivat löytää vertaistukea netistä.

– Kannattaa keskittyä siihen, mikä on hyvää ja välttää seuraamasta liikaa uutisia. Lapsiperheissä on tavallistakin tärkeämpää löytää yhteispeli ja yhteinen vastuu lapsista, Syrjämäki sanoo.

– Tavalliset perusasiat ovat poikkeuksellisen tärkeitä.

Syrjämäki arvioi, että perheiden kahtiajakautuminen tulee jatkumaan. On perheitä, jotka selviävät korona-ajasta ja muistakin vaikeuksista erityisen hyvin ja helposti, mutta on myös niitä, joille se on vaikeampaa.

Syrjämäki muistuttaa, että tätä aikaa voi ajatella ja nähdä ongelmien kautta, mutta pitäisi muistaa nähdä myös positiivisia asioita ja tulevaisuutta.

– Sillä helpottaa omaa oloa ja on tärkeää, että lapset kuulevat mahdollisimman paljon selviytymisjuttuja ja positiivisia asioita sekä tulevaisuuteen että itseensä liittyen.

– Myönteistä puhetta itselle, puolisolle ja lapsille, Syrjämäki tiivistää.