Epidemiatilanne on pahentunut Pirkanmaalla. Kuluneen kuukauden aikana taudin 14 vuorokauden ilmaantuvuus on noussut 30/100 000 tasolta 105/100 000 tasolle.
– Rokotuskattavuutta on nostettava alueellisen pahanemisen ehkäisemiseksi niilläkin alueilla, joiden epidemiatilanne ei nyt ole valtakunnan huonoin. Rokotteita tarvitaan koko Suomessa. Tavoitteena pitäisi olla, että saamme Suomen "auki" yhtä aikaa ensi kesänä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly tiedotteessa.
Pirkanmaalla rokotusjärjestyksessä on seurattu tarkkaan THL:n ja STM:n ohjausta. Näillä ohjeilla saadaan toivottavasti lähiviikkoina rokotettua ne ikäryhmät, jotka ovat suurimmassa riskissä sairastua vakavasti koronainfektioon.
Sen sijaan terveytensä puolesta riskissä oleva riskiryhmä 2 on käytännössä kokonaan rokottamatta. Samoin rokottamatta on lähes koko sote-henkilöstö, mukaan lukien muut kuin koronapotilaita hoitavat akuuttivastaanotot, leikkaussalien henkilöstö ja terveyskeskussairaaloiden henkilöstö.
– Ensin pitäisi saada rokotettua Suomessa terveytensä tai yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset ryhmät, korostaa johtajaylilääkäri Juhani Sand Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä tiedotteessa.
Pirkanmaalla on suunniteltu tarkasti massarokotusten toteuttaminen, rokotuspaikat ja niihin rekrytoitava henkilöstö. Jos nyt THL:n johdolla tehtyjen suunnitelmien mukaisesti rokotuksien kohdistumista muutetaan, jää Pirkanmaalle kohdistuvien rokotteiden osuus jopa 40 prosenttia pienemmäksi kuin on suunniteltu
– Tämä estäisi väestön massarokotusten tehokkaan käynnistymisen ja merkittävästi hidastaisi hyvän rokotuskattavuuden saavuttamista väestössä. Myös käytännön satsaukset massarokotusten toteuttamiseksi ovat suuria, eikä massarokotuskapasiteettia kannata ylläpitää puolella teholla ja puolta pidempään, Tampereen kaupunki toteaa tiedotteessa.