Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Kansalaiset ovat luottaneet asiantuntijoihin koronakriisin hoidossa – paitsi yhden puolueen kannattajat

Suomalaiset luottivat keväällä ja kesällä 2020 varsin vahvasti hallitukseen, viranomaisiin sekä THL:n ja yliopistojen tutkijoihin koronakriisin käsittelyssä. Myös Ylen ja MTV:n uutisiin luotettiin kriisin raportoinnissa.

Tämä selviää Piia Jallinojan ja Esa Väliverrosen tekemästä tutkimuksesta. Jallinoja on Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori, Väliverronen on Helsingin yliopiston viestinnän professori.

Naiset ja miehet kuitenkin luottivat eri tahoihin. Perussuomalaisten kannattajat poikkesivat muiden puolueiden kannattajista siinä, keneen he luottivat.

– Enemmistö suomalaisista pyrki noudattamaan viranomaisohjeita ja hyväksyi tilanteen, jossa terveys laitettiin taloudellisten laskelmien ja yksilönvapauksien edelle koronakevään aikana, kertoo Jallinoja asiasta lähetetyssä tiedotteessa.

Kaikki eivät tieteeseen tai asiantuntijoihin usko.

– Tutkimuksemme kuitenkin osoitti, että osa suomalaisista on johdonmukaisen epäluuloisia kansallisia tiede- ja viranomaisinstituutioita kohtaan. Osa ei luottanut näihin tahoihin, piti tietoja koronan vaarallisuudesta liioiteltuina ja oli huolissaan yksilönvapauksien rajoituksista korona-aikana, kommentoi Väliverronen tiedotteessa.