Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mökkikauppa on jo hyvässä vauhdissa – rantapaikat ja etätyöhön sopivat kohteet kiinnostavat erityisesti

Koronavuosi on kasvattanut mökkien kysyntää selvästi, ilmenee Huoneistokeskuksen mökkibarometristä.

Mökkikauppa on alkanut tänä vuonna normaalia aiemmin. Ostajat ovat olleet liikkeellä jo tammikuussa ja mökkejä on käyty katsomassa lumimaisemissa. Moni etsi mökkiä aktiivisesti jo viime vuonna.

– Rantakohteet ovat erityisen suosittuja, mutta myös kuivan maan kohteet ja vapaa-ajanasunnot lomakeskuksissa kiinnostavat, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius sanoo tiedotteessa.

Saleniuksen mukaan mökkikaupat ovat kasvaneet tammi-helmikuussa noin 49 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

– Viime vuoden alussa, tammi-helmikuussa, elettiin vielä sikäli normaalia aikaa, etteivät koronan vaikutukset vielä näkyneet Suomessa.

Valtaosa Huoneistokeskuksen välittäjistä ennustaa mökki- ja vapaa-ajanasuntojen kaupan kasvavan viime vuodesta. Erityisesti rantakohteiden kaupan odotetaan nousevan.

Matkustaminen ulkomaille on jäissä ja moni onkin alkanut etsiä omaa lomanviettopaikkaa kotimaasta. Korona on lisännyt kiinnostusta kaiken tasoisiin mökkeihin. Ostajien joukko on myös monipuolistunut.

– Ostajia on nyt liikkeellä aiempia vuosia enemmän ja lisäksi joukossa on myös nuorempia pariskuntia ja nuoria perheellisiä. Monet pariskunnat etsivät kakkoskotia, jossa on mahdollista tehdä etätöitä, ulkoilla ja nauttia omasta rauhasta, Salenius toteaa.

Osa etsii toisaalta mökkiä, jossa voi viettää viikonloppua tai kesälomaa.

– Kaiken tasoiset kohteet kiinnostavat, sillä ostajien budjetit myös ovat laidasta laitaan.

Mökinostajien kolme tärkeintä kriteeriä ovat Mökkibarometrin mukaan edelleen sähkö, sijainti alle 200 kilometrin päässä kodista ja oma ranta. Näiden jälkeen punnitaan myös talviasuttavuus, oma rauha ja juokseva vesi.

Salenius sanoo, että mökin toivotaan sijaitsevan kohtuullisen, maksimissaan kahden tunnin ajomatkan päässä kotoa.

– Tasokkaat mökit, joissa on sähkö ja juokseva vesi sekä mahdollisuus hyviin tietoliikenneyhteyksiin ovat varsinkin kakkosasuntoa ostaville etätyöläisille kiinnostavia. Vaikka mökkejä ostetaan nyt laidasta laitaan, rantamökki on silti monen unelma ja halutuimpia kohteita.

Yleisesti mökkien paras myyntiaika on kevät ja kesä. Varsinkin talviasuttavaa kesämökkiä voi silti hyvin myydä ympäri vuoden.