Ikonen: Jätetäänkö kesäteatterit tapahtumatakuun ulkopuolelle? – "Hallitus on hidastellut tapahtuma-alan tukemisessa"

Kokoomuksen tamperelainen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen tuomitsee yksiselitteisesti hallituksen kaavaileman teatterien ulosrajaamisen tapahtuma-alan tuista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö valmistelevat yhdessä tapahtumatakuuta tapahtuma-alan toimijoille.

Sen puitteissa tappioita voitaisiin korvata, jos tapahtumanjärjestäjän suunnitelmat peruuntuvat koronavirukseen liittyvistä kokoontumisrajoituksista johtuen. Tapahtumatakuuta tavoitellaan kesäkuuhun mennessä, mutta Ikosen tietojen mukaan teatteritoiminta ollaan jättämässä sen ulkopuolelle.

– Hallitus on hidastellut tapahtuma-alan tukemisessa jo pitkään ja tukimuotoja kasataan kokoon reaktiivisesti kiireen alla. Tapahtuma-ala on kärsinyt koronarajoituksista merkittävästi jo vuoden verran ja alan toimijoiden luottamus hallituksen toimintaan murenee päivä päivältä. Kulttuuriin ja tapahtumiin kohdistuvat rajoitukset rajoittavat perustuslain mukaista elinkeinovapautta. On siis välttämätöntä, että julkinen valta korvaa rajoitustoimista aiheutuneita taloudellisia vahinkoja reilusti ja yhdenvertaisesti, Ikonen sanoo lähettämässään tiedotteessa.

Kokoomus on vaatinut, että hallitus valmistelisi kulttuuri- ja tapahtuma-alalle selkeän suunnitelman ulos kriisistä, jossa määriteltäisiin selkeät kriteerit, jotta tapahtumia voitaisiin järjestää terveysturvallisuus huomioiden.

– Koko tapahtuma-ala tarvitsee ennakoitavan toimintaympäristön. Ohjeistusten ja rajoitusten puitteissa on mahdollistettava tapahtumien terveysturvallinen järjestäminen ja rajoitusten sattuessa turvattava kohtuulliset korvaukset savustamatta tukitoimien piiristä yhtä alaa ulos. Teatterialan merkitys ihmisten hyvinvoinnille sekä sen työllistävä vaikutus on tunnistettava. Emme saa jättää kulttuuritoimijoita käymään henkiinjäämistaistelua yksin, Ikonen päättää.

Ikonen on jättänyt asiasta hallitukselle tänään kirjallisen kysymyksen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut