Kaapeli meni oikosulkuun, työntekijälle aiheutui palovammoja – kahdelle metallialan yrityksen johtohenkilölle päiväsakkoja

Katiska-vyyhdin pääsyytetty Niko Ranta-aho päätettiin alkuvuonna vangita uusista rikoksista Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella. Ranta-aho on maakunnan kasvatteja. Pekka Ruissalo
Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut yhteisellä työpaikalla pääasiallista määräysvaltaa käyttäneen pakkausmateriaalialalla toimivan yrityksen mekaanisen suunnittelijan ja työpaikalla aliurakoitsijana toimineen metallialan yrityksen työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Kyse on tammikuussa 2018 sattuneesta onnettomuudesta, jossa kaapeli oli mennyt oikosulkuun ja siitä syntynyt valokaari aiheutti yrityksen työntekijälle palovammoja.

Pakkausmateriaalialalla toimivan yrityksen tehtaassa aliurakoitsijana toimineen metallialan yrityksen työntekijä oli ollut purkamassa koneita. Yritykset olivat sopineet, että pääasiallista määräysvaltaa käyttänyt yritys tekee purettavasta alueesta jännitteettömän, minkä jälkeen metallialalla toimivan yrityksen työntekijät voivat purkaa alueelta vanhat koneet pois.

Koska tehdasalue oli vanha, meni kaapelikuiluissa sekä purettavien koneiden jännitteettömiä sähköjohtoja että käytössä olleiden koneiden jännitteellisiä johtoja. Purkuluvan saatuaan purku-urakoitsija ja tämän työntekijät olivat siinä käsityksessä, että kaikki johdot ovat jännitteettömiä. Työntekijän tehtävänä oli sahata puukkosahalla sähkökaapeleita, mutta yksi työntekijän sahaama sähkökaapeli osoittautuikin jännitteelliseksi.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi tehtaalla tehdyssä purku-urakassa tehtaan ja purku-urakoitisijan välisenä yhteyshenkilönä toimineen mekaanisen suunnittelijan laiminlyöneen varmistaa, ettei sähkövirtaa kulkisi missään purettavalla alueella ja että ulkopuolinen työnantaja ja tämän työntekijät olisivat saaneet tarpeelliset tiedot ja ohjeet työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut