Pyöräpula uhkaa tamperelaiskauppoja – "Todennäköisesti ei saada kaikkia pyöriä, jotka on tilattu"

Ulkoilu: Tamperelaiset pyöräkauppiaat kertovat jo laajoista saatavuusongelmista.

Pyöräsesonki lähestyy, mutta jälleenmyyjillä on ongelmia saatavuudessa. Lielahden Intersportin kauppias Sanna Tiitinen kertoo, että pyöriä on jo tullut ja tulossa, mutta ei niin paljon kuin haluttaisi.

Jo viime keväänä oli nähtävissä ulkoilun ja pyöräilyn suosion kasvu. Seuraavan vuoden pyörät tilataan elo-syyskuussa ja Tiitinen kertoo, että tätä ennakoitiin tilaamalla enemmän pyöriä.

– Pyöriä tulee rajoitetusti ja toimitukset ovat myöhässä. Todennäköisesti ei saada kaikkia pyöriä, jotka on tilattu, Tiitinen kertoo.

Syynä pyöräpulaan on korona ja sen tuomat kerrannaisvaikutukset: tehtaiden tuotantokapasiteetti, komponenttipula, konttipula ja erityisesti sähköpyörien räjähtänyt kysyntä.

Tiitisen mukaan tilanne on poikkeuksellinen.

– Olemme olleet 28 vuotta kauppiaina eikä kertaakaan ole ollut tällaista tilannetta, että olisi pulaa tuotteista, joita haluaa.

Emilia Sportin yrittäjä Hannu Peltola kertoo, että pyörien saatavuus on iso ongelma. Peltola kertoo, että tällä hetkellä heidän onnensa on monen merkin edustus.

– Meilläkin on pulaa esimerkiksi sähköpyöristä ja lisää ei todennäköisesti saada.

Peltola kertoo, että tällä hetkellä esimerkiksi 500–700 euron nuorisopyöriä ei saada. Peltola nimeää yhdeksi syyksi osien valmistajat.

– Esimerkiksi Shimanolla toimitusajat on 300–400 päivää, Peltola sanoo.

Peltola kertoo, että tällä hetkellä saadaan tuotteita, jotka on tilattu viime vuoden toukokuussa.

– Osa tilauksista menee vuoteen 2022.

Viime vuosi oli Emilia Sportissa kaikkien aikojen paras. Silloin oli vanhoja varastoja, joita myydä.

– Naisten ja miesten 7-vaihteisia pyöriä saa, kun niitä myydään vähän, mutta sähköpyörät on haasteellinen.

Oman osansa vaikeuksista tekee myös konttien saatavuusongelmat.

– Tuttu kertoi, että ennen kontti maksoi 2000 dollaria ja nyt 12 000 dollaria. Euroopan pyörätehtailla on pyöriä, mutta kuljetuskalustosta on pulaa, kun ihmiset ovat kotona ja etätöissä ja tilaavat kaikkea.

Suomen urheilupyörän yrittäjä Petri Lönnqvist kertoo tilanneensa tämän kauden pyörät jo vuosi sitten ja tilanne on toistaiseksi hyvä.

– Meilläkin tulee tietyt mallit loppumaan, Lönnqvist kertoo.

Lönnqvistin mukaan koronaviive on saatu kiinni, mutta pyöräilyn suosio mailmanlaajuisesti on pidentänyt tuotantoa puolesta vuodesta yli vuoteen.

– Niillä, jotka ovat tehneet isoja tilauksia, tulee riittämään pyöriä kesän puoliväliin.

Pienemmille pyöräliikkeille ja -huoltamoille Lönnqvist sen sijaan ennustaa ongelmia.

– Veikkaan, että tullaan näkemään jopa konkursseja, koska asiakkaita olisi, mutta ei tavaraa.

– Viime vuonna kun pyörät loppuivat kesken, niin monet kauppiaat pääsivät eroon ylivuotisesta varastosta.

Se kuitenkin tarkoittaa, ettei varastoja nyt ole, vaan kauppiaat ovat tulevien toimitusten varassa.

Shimano: Toimitusajat ovat joustaneet

Polkupyörän osia valmistavan Shimanon Suomen maajohtaja Timo Kulonen sanoo, että pyöräilyn suosio on kasvanut jo ennen koronaa. Koronapandemia on kuitenkin toiminut hänen mukaansa katalyyttina poikkeuksellisen kovalle kysynnälle.

– Toimiala on verrattuna hyvin moneen muuhun erittäin positiivisen haasteen edessä ja pärjännyt hyvin covid-epidemian aikana, Kulonen sanoo. Kulonen muistuttaa, että polkupyörä koostuu useista eri valmistajien komponenteista.

– Se on totta, että toimitusajat ovat joustaneet, Kulonen myöntää ja lisää, etteivät ne ole olleet stabiilit aiemminkaan.

– Tehdas ei ole lyönyt tyhjää aikaisemminkaan.Tämän hetken tilanteeseen vaikuttavat myös koronan alkumetrit sekä yleinen epävarmuus.

– Koronan alkuvaiheen lockdownit, jotka koskivat myös tuotantolaitoksia eri puolilla maailmaa. Eivät ne nappaa sitä kiinni viikossa tai kahdessa. On varmaan totta, että kaikki pyörän komponentteja toimittavat tehtaat eivät ole voineet toimia täydellä kapasiteetilla lockdownien takia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut